Problema reparatiilor pentru bunurile evreiesti jefuite de nazisti „este definitiv reglementata”, asigura premierul polonez

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, Duminică, că problema reparaţiilor pentru bunurile evreieşti jefuite de nazişti „este definitiv reglementată”, respingînd cu fermitate o cerere a Washingtonului de a „merge înainte” cu acest dosar delicat din Al Doilea Război Mondial, potrivit AFP, scrie Agerpres. În cursul vizitei sale în Polonia, săptămîna aceasta, secretarul de stat american Mike Pompeo a invitat Polonia „să adopte o lege care ar permite restituirea bunurilor celor care le-au pierdut în timpul Holocaustului”, potrivit afirmaţiilor sale publicate pe site-ul Departamentului de Stat. Declaraţiile lui Pompeo au provocat reacţii în Polonia, notează AFP.

„Problema restituirii bunurilor cetăţenilor americani de origine evreiască este reglementată definitiv. O lege de compensare, semnată în 1960 cu SUA, reglementează problema care eliberează Polonia de aceste responsabilităţi”, a declarat Duminică şeful Guvernului polonez într-un interviu acordat agenţiei locale PAP. „Ţin să subliniez clar: acest subiect nu există!”, a spus el. „Nu există nici un pericol pentru Polonia. Polonia a fost victimă şi nu călăul”, a insistat el, adăugînd că Germania nu a compensat niciodată „Polonia pentru pierderile suferite prin politica criminală a celui de-al Treilea Reich”.

Potrivit lui Morawiecki, cererile de despăgubire rezultă „dintr-o neînţelegere fundamentală”. „Polonia a fost victima atît a Germaniei, cît şi a Uniunii Sovietice. Germania ne-a distrus ţara, voia să extermine aproape întreaga naţiune şi să transforme restul oamenilor în sclavi. Noi suntem în drept să cerem reparaţii”, a declarat el. Conform premierului, aceste pierderi sunt estimate la circa 700 miliarde de dolari. Guvernul conservator polonez nu exclude să prezinte o factură Berlinului.

Polonia nu a reuşit, după căderea comunismului, în 1989, să reglementeze problema restituirilor, foarte complexă în această ţară din cauza Holocaustului şi a mutării graniţei sale cu circa 200 km spre Vest după 1945. Mai multe proiecte au fost elaborate, dar nici unul nu a fost adoptat.

O nouă lege americană asupra restituirii, care aşteaptă să fie semnată de Preşedintele Donald Trump, are drept scop să ajute supravieţuitorii Holocaustului şi familiile acestora să obţină restituirea bunurilor confiscate în timpul Holocaustului.