PROBLEMA GAZELOR

Moscova condiţionează revenirea la masa negocierilor

Delegaţia rusă nu va reveni la negocierile de la Bruxelles asupra reglementării contenciosului privitor la gazele naturale cu Ucraina decît în cazul în care Kievul şi Comisia Europeană se vor pune de acord asupra finanţării datoriei ucrainene la gaze, a anunţat joi monopolul rus de gaze Gazprom, citat de AFP şi Ria Novosti.

«Comisia Europeană trebuie să se pună de acord cu Ucraina pentru a-şi rezolva problema finanţării» datoriei Kievului la gazele ruseşti, a afirmat într-o declaraţie acordată France Presse Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvînt al companiei ruse de gaze.

În caz contrar, negocierile care ar urma să fie reluate joi seara la Bruxelles «nu au niciun sens», a subliniat el.

La discuţiile tripartite de miercuri, de la Bruxelles, Ucraina nu a oferit garanţii privind plata în avans a noilor volume de gaze în cazul reluării livrărilor întrerupte în luna iunie, dar a promis să găsească mijloacele financiare necesare, anunţase anterior ministrul rus al energiei Aleksandr Novak.

Fără garanţii financiare, niciun fel de acord asupra gazelor nu este posibil, a avertizat în acest context directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller. «Vor fi bani, vor şi gaze», a adăugat Aleksandr Novak, citat de Ria Novosti.

O propunere de rezolvare a disputei, dezbătută la masa tratativelor, prevede rambursarea de către Kiev a 3,1 miliarde de dolari pentru facturile neonorate către Gazprom, dintre care două miliarde pînă la sfîrşitul lunii octombrie. În schimb, Gazprom se angajează să reia livrările de gaze către Ucraina, întrerupte din luna iunie, cu o livrare de minim 5 miliarde de metri cubi la preţul de 385 de dolari mia metri cubi.

Sursa: Agerpres