PROBLEMA ADERĂRII UCRAINEI LA NATO VA FI TRANŞATĂ PRIN REFERENDUM

Decizia aderării sau a neaderării Ucrainei la NATO trebuie să fie luată în cadrul unui referendum naţional, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în conferinţa de presă comună cu omologul său lituanian Dalya Grybauskaite, aflat într-o vizită oficială de o zi la Kiev, relatează agenţia de presă Unian.

«Decizia ca Ucraina să adere sau nu la NATO ţine de competenţa exclusivă a poporului ucrainean», a spus Poroşenko, potrivit căruia mai este nevoie de încă cel puţin şase ani de eforturi susţinute pentru ca Ucraina să corespundă criteriilor necesare aderării atît la NATO, cît şi la Uniunea Europeană.

«Şi doar în cadrul unui referendum poporul ucrainean va avea posibilitatea să se decidă asupra aderării sau neaderării», a adăugat Poroşenko.

El a subliniat că «este nevoie de a trece de la declaraţii goale despre necesitatea aderării la NATO la măsuri concrete în procesul de reformare a ţării». «95% din planul de aderare la NATO, dacă cineva l-a citit, coincide cu programul de reforme din Acordul de asociere la UE», a remarcat şeful statului ucrainean.

La rîndul său, Dalya Grybauskaite a menţionat că Ucraina trebuie să treacă printr-un proces profund de reformă, subliniind că numai poporul ucrainean poate decide în ce direcţie să meargă.

«Nimeni nu poate opri Ucraina să depună cerere pentru a fi membră a Alianţei Nord-Atlantice. Nimeni nu vă poate dicta ce direcţie să alegeţi. Mai ales, nu vă poate dicta vecinul vostru», a afirmat Grybauskaite, solicitată să comenteze poziţia ministrului german de externe, Frank-Walter Steinmeier, care s-a pronunţat împotriva aderării Ucrainei la Alianţă.

În acest sens, preşedintele Petro Poroşenko a declarat că el consideră valabilă decizia summitului NATO din 2008 (de la Bucureşti), care stipulează că «Ucraina va deveni într-o zi membră a Alianţei Nord-Atlantice».

Sursa: Agerpres