PRIORITĂŢILE PLDM ÎN SESIUNEA DE PRIMĂVARĂ-VARĂ

Priorităţile agendei legislative a Partidului Liberal Democrat din Moldova în sesiunea de primăvară-vară au fost făcute publice de vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, şi preşedintele fracţiunii parlamentare liberal-democrate, Valeriu Streleţ, în cadrul unui briefing. Liberal-democraţii se vor axa pe patru mari obiective.

1. Integrarea europeană. Fracţiunea PLDM va susţine adoptarea proiectelor de legi propuse de Guvern care vor avea ca obiectiv obţinerea regimului liberalizat de vize cu UE pentru toţi cetăţenii R. Moldova şi ratificarea imediat după semnare a documentelor parafate la Summitul PaE de la Vilnius.

2. Educaţia. Reafirmînd viziunea despre rolul determinant al educaţiei în procesul de modernizare a societăţii, fracţiunea liberal-democrată se va concentra pe iniţiative legislative majore în domeniu, avînd în vedere adoptarea noului Cod al educaţiei, a Strategiei de dezvoltare a sectorului educaţional 2020 şi implementarea proiectului de reformare a educaţiei vocaţionale, pentru care UE va acorda 25 milioane euro.

3. Mai multe locuri de muncă. Încurajarea unui mediu de afaceri stimulatoriu şi motivat este un alt domeniu pe care se vor concentra deputaţii liberal-democraţi. Fracţiunea PLDM va susţine iniţiativa de creare a unui Fond de Stabilizare şi Asistenţă pentru producătorii care se confrunta cu provocări externe şi embargouri; va promova iniţiative legislative în scopul debirocratizării procesului de lansare a afacerilor; diversificării surselor de finanţare pentru afacerile lansate de tineri şi cetăţenii reveniţi în ţară; alocarea resurselor financiare pentru ample lucrări de infrastructură.

4. Lupta împotriva corupţiei, consolidarea integrităţii justiţiei. Fracţiunea PLDM va insista pe promovarea iniţiativelor de reformă a Procuraturii, răspunderea disciplinară a judecătorilor şi implementarea corectă a setului de legi anticorupţie; va pleda pentru votarea amendamentului constituţional privind limitarea imunităţii parlamentare. Obiectivul principal al fracţiunii este de a susţine Guvernul Republicii Moldova în construirea unui sector al justiţiei profesional, accesibil, eficient şi transparent, în conformitate cu standardele europene.

În actuala sesiune legislativă, fracţiunea PLDM va mai pune accent pe perfecţionarea legislaţiei în domeniul mijloacelor de informare în masă, pentru a asigura mai multă transparenţă proprietăţii mass-media, inclusiv pe modificarea Codului audiovizualului, pe consolidarea cadrului legal in domeniul cinematografiei, pe adoptarea Codului de etică şi de conduită a deputatului, etc. Pentru a atinge aceste obiective şi progrese reale în beneficiul cetăţenilor, fracţiunea va coopera eficient cu colegii din coaliţia Pro-Europeană.

Comunicat al Serviciului de presă
al Partidului Liberal Democrat din Moldova