PRINCIPIUL ESTETIC AL VIEŢII

Handmade, un zbor al fanteziei

Cînd anume a apărut cultura handmade-ului e greu de spus, fiindcă oamenii întotdeauna au fost pasionaţi de confecţionarea manuală a diferitelor lucruri. Cert este faptul că fiecare perioadă de timp a avut percepţia sa asupra acestei activităţi. De exemplu, pe timpul Uniunii Sovietice, handmade-ul nu era deloc apreciat. Acesta prezenta o alternativă pentru cei care nu aveau posibilitatea de a procura produse importate. Astăzi însă avem o creştere vădită a popularităţii acestei meserii.

Cuvîntul „handmade” (din limba engleză, hand made – făcut de mînă) are semnificaţia unei lucrări unice înfăptuite sută la sută manual. De obicei, meşterul creează pentru a-şi exterioriza emoţiile şi spiritul artistic, dar sunt cazuri în care această plăcere poate fi transformată într-o afacere de succes.

La Chişinău, deseori, sunt organizate tîrguri unde poţi găsi produse handmade. Acestea devin din ce în ce mai populare, preţul obiectelor expuse la vînzare variind între 10 – 300 de lei, în funcţie de calitate şi mărime.

„Am organizat deja patru astfel de tîrguri şi mai urmează multe altele. Mă bucură faptul că vin mulţi oameni pe care nu-i cunosc şi care pricep ceva în modă. Într-un final, ei sunt satisfăcuţi de produsele achiziţionate şi observ cum pleacă cu pungile pline, iar eu sunt bucuroasă că munca mea este apreciată. Sunt o persoană creativă şi handmade-ul prezintă pentru mine un mod perfect de relaxare, de exprimare şi de autodefinire. Îmi place unicitatea temperamentului meu, „fur”, adică preiau ideile de la alţii, le personalizez şi creez ceva destul de original.” ( Doina Calcea, bloggeriţă).

 O temă aparte o constituie producţia designerilor care fac bijuterii la comandă, cu mult mai valoroase, doar într-un singur exemplar. Pentru confecţionarea lor ei folosesc pietre preţioase, piele naturală, etc. Preţul acestora este în strînsă legătură cu renumele meşterului şi cu poziţia pe care o ocupă în industria fashion.

“Bijuteriile pe care le confecţionez sunt adorate de fashioniste. Eu utilizez materiale vintage care sunt greu de găsit şi sunt destul de scumpe. Anume din această cauză preţul unei brăţări, să presupunem, poate ajunge la cîteva mii de lei. (Anna Artiuhova, designer vestimentar).

Cu toate că majoritatea specialiştilor creează şi învaţă de sine stătător, apar tot mai multe cursuri de master class în acest domeniu. Materialele cel mai frecvent folosite sunt lutul polimeric, lemnul, mărgăritarele, pietrele naturale, mărgelele şi sticla.

Totuşi, obiectele confecţionate manual se deosebesc mult de cele fabricate de maşinării, anume prin căldura şi energia pozitivă cu care au fost meşterite şi pe care autorii o transmit mai departe celui care le poartă.

Astfe, într-un timp relativ scurt, Handmade-ul a devenit un trend, care cu siguranţă îşi va păstra poziţia de lider şi în următorii ani.

Lidia ISAC,
studentă în anul II, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM.