Principalele schimbari aduse de referendum in Turcia

Referendumul de Duminică din Turcia duce la cea mai mare schimbare politică din ţară de la înfiinţarea republicii, în urmă cu aproximativ 95 de ani, relatează The Guardian, care prezintă principalele schimbări aprobate de populaţie la consultarea populară. Cele 18 amendamente supuse la vot şi aprobate vizează în primul rînd prerogativele puterii executive şi legislative. Cele mai importante dintre ele sunt:     - Abolirea funcţiei de premier. Preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi.   

- Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.    

- Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămînă neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.    

- Numărul membrilor Parlamentului creşte de la 550 la 600, iar vîrsta minimă este coborîtă la 18 ani.    

- Preşedintele poate fi demis de Parlament. În prezent, el poate fi pus sub acuzare de Legislativ pentru trădare.      

- Tribunalele militare vor fi abolite.      

- Preşedintele va putea numit patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.      

- Erdogan va putea rămîne la putere încă 12 ani. În baza Constituţiei actuale, Erdogan avea dreptul în total la două mandate. Astfel, dacă ar cîştiga alegerile din 2019, ar fi putut rămîne la putere pînă în 2024.  

- Însă, după intrarea în vigoare a amendamentelor aprobate, va avea dreptul la încă două mandate, deci va putea rămîne la putere pînă în 2029.

Ce scrie presa internațională după victoria lui Erdogan

Presa internațională acordă spații mari referendumului de Duminică din Turcia, în urma căruia președintele Recep Tayyip Erdogan va avea puteri sporite. Principalele televiziuni și ziare din întreaga lume nu văd cu ochi buni rezultatul scrutinului.

Postul american de televiziune CNN titrează: „Democraţia a murit în Turcia”, în timp ce Euronews dă voce opoziției, care acuză fraude la acest referendum crucial. În Marea Britanie, cotidianul The Guardian afirmă că „Erdogan se agaţă de victorie” în referendumul constituţional din Turcia. Peste ocean, Politico scrie că, după ce Erdogan a revendicat victoria, „Turcia porneşte pe un drum nesigur”.

Nici presa din Israel nu are un ton pozitiv la adresa președintelui Turciei, preluînd acuzațiile principalelor partide de opoziție: Legitimitatea acestui referendum este discutabilă. Focus a publicat o analiză în care nu vede un viitor tocmai bun pentru Turcia, în ciuda optimismului puterii de la Ankara. „Există pericolul radicalizării opoziţiei, experţii se tem de izbucnirea unor violenţe după votul din Turcia”, relatează acest site de știri.

Jurnaliștii de la revista TIME vorbesc despre dezbinarea acestei țări membră NATO, punînd victoria lui Erdogan drept motivul pentru care Turcia va și mai dezbinată. În Franța, ziarul L'Express vorbește despre noile puteri pe care le va avea Recep Tayyip Erdogan după 2019, cînd vor avea loc noile alegeri generale: „Pornirile autoritare ale lui Erdogan se vor accentua de acum înainte”.

Surse: News.ro, Digi24.ro