Principalele reactii dupa anuntul privind normalizarea relatiilor intre EAU si Israel

Comisia Europeană a salutat, Vineri, acordul de normalizare a relaţiilor între Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU), încheiat sub egida SUA, alături de alte organizaţii, state occidentale şi arabe, în timp ce alte ţări şi grupările palestiniene au denunţat o „trădare”, relatează AFP, scrie agerpres.

„Normalizarea (relaţiilor – n.r.) este benefică celor două părţi. Este important pentru ei şi pentru stabilitatea regională”, a declarat Nabila Massrali, o purtătoare de cuvînt a Comisiei Europene. „Şi, bineînţeles, ştiţi perfect că Uniunea Europeană este angajată pentru o soluţie cu două state” pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian, a adăugat ea în cadrul unui briefing de presă. „Şi suntem gata să lucrăm la reluarea negocierilor între israelieni şi palestinieni”, a adăugat ea.

Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Israel au convenit, Joi, să-şi normalizeze relaţiile, în cadrul unui acord istoric negociat de SUA şi care, odată semnat, va face din EAU a treia ţară arabă care urmează această cale de la crearea statului Israel, după Egipt (1979) şi Iordania (1994).

Anunţat în premieră de Preşedintele american Donald Trump, acest acord ar urma să facă Israelul să renunţe la planurile sale de anexare în Cisiordania ocupată, potrivit EAU. Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a confirmat însă acest lucru. Anexarea acestor secţiuni din teritoriu este „amînată”, dar Israelul „nu a renunţat”, a precizat el.

Israelul: „O nouă eră”

„Astăzi, o nouă eră începe în relaţiile între Israel şi lumea arabă”, a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

„În 1979, (Menahem) Begin a semnat pacea cu Egiptul, în 1994 (Yitzhak) Rabin a semnat cu Iordania şi eu am meritul de a semna în 2020 al treilea acord de pace cu o ţară arabă”, a declarat Netanyahu în cadrul unei alocuţiuni televizate.

EAU: „Etapă curajoasă”

„Majoritatea ţărilor văd în asta o etapă curajoasă pentru a ajunge la o soluţie cu două state, dînd timp negocierilor”, a declarat ministrul de Externe din Emirate, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugînd că cele două ţări vor deschide în „nu foarte mult timp” Ambasade.

SUA: „Acord istoric”

Este vorba despre un „progres spectaculos”, a comentat Preşedintele Donald Trump, calificînd această normalizare drept „acord de pace istoric între doi mari prieteni ai noştri”.

„SUA speră” că acest pas curajos va fi primul dintr-o serie de acorduri care vor pune capăt unui număr de 72 de ani de ostilitate în regiune”, a spus la rîndul său şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo.

Hamas: „Un cec în alb”

Acordul „nu serveşte cauza palestiniană” şi constituie un „cec în alb” pentru continuarea „ocupaţiei” de către Israel, a denunţat mişcarea islamistă palestiniană Hamas, la putere în Fîşia Gaza.

Autoritatea palestiniană: „Trădare”

„Liderii palestinieni resping ceea ce au făcut Emiratele Arabe Unite. Este vorba despre o trădare a Ierusalimului şi a cauzei palestiniene”, a precizat într-un comunicat Autoritatea palestiniană condusă de Mahmoud Abbas, solicitînd o „reuniune de urgenţă” a Ligii Arabe.

Iran: „Prostie strategică”

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a calificat acordul drept o „prostie strategică a Abu Dhabi şi Tel Aviv”, adăugînd că acesta va întări „axa de rezistenţă în regiune”, referire la aliaţii Teheranului în Orientul Mijlociu.

Bahrein: „Etapă istorică”

„Regatul salută eforturile diplomatice ale EAU. Această etapă istorică va contribui la consolidarea stabilităţii şi a păcii în regiune”, a relatat agenţia de presă oficială Bahrain News Agency.

Egipt: „Stabilitate”

„Apreciez eforturile artizanilor acestui acord pentru prosperitate şi stabilitate în regiunea noastră”, a postat pe Twitter Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, salutînd „o etapă” spre „realizarea păcii în Orientul Mijlociu”. Egiptul este semnatarul, tot sub egida Washingtonului, a primului tratat de pace cu Israelul în 1979.

Turcia: „Ipocrizie”

„EAU fac eforturi să prezinte asta ca pe un soi de sacrificiu pentru Palestina, cînd de fapt trădează cauza palestiniană pentru a-şi servi propriile interese”, a reacţionat Ministerul turc al Afacerilor Externe.

„Istoria şi conştiinţa popoarelor din regiune nu vor uita această ipocrizie şi nu o vor ierta niciodată”, a adăugat sursa citată.

Franţa: „O nouă stare de spirit”

Franţa şi-a exprimat satisfacţia pentru acord şi „decizia luată în acest cadru” de Israel de „a suspenda anexarea teritoriilor palestiniene”.

„Starea nouă de spirit a cărei mărturie sunt aceste anunţuri trebuie acum să permită reluarea negocierilor între israelieni şi palestinieni în vederea formării a două state (…)”, a mai menţionat diplomaţia franceză.

Regatul Unit: „Singura soluţie”

„Este o etapă istorică ce aduce normalizarea relaţiilor între doi mari prieteni ai Regatului Unit… În final, nu există un substitut pentru negocieri directe între palestinieni şi Israel, singura soluţie pentru a ajunge la o soluţie cu două state şi o pace durabilă”, a declarat şeful diplomaţiei britanice, Dominic Raab.

ONU: „O ocazie”

Acest acord ar putea crea „o ocazie pentru liderii israelieni şi palestinieni de a relua negocieri substanţiale, care să ducă la o soluţie cu două state conformă cu rezoluţiile ONU în materie”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Rebelii houthi: „O provocare”

Acordul este „o acţiune care provoacă naţiunea arabă şi islamică (…) şi dovedeşte că ţările care au lansat un atac împotriva Yemenului servesc Israelul”, a declarat purtătorul de cuvînt al rebelilor houthi din Yemen, Mohammed Abdel Salam.