PRIMUL FORUM REGIONAL DE INVESTIŢII ŞI INOVAŢII

Circa 150 de reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, parteneri de dezvoltare, instituţii de dezvoltare regională, antreprenori şi ONG-uri au participat, pe 23 mai, la Costeşti, raionul Ialoveni, la primul Forum Regional de Investiţii şi Inovaţii "Cooperare pentru Dezvoltare" în Regiunea de Dezvoltare Centru.

Evenimentul a avut drept scop atragerea investiţiilor şi promovarea inovaţiilor în Regiunea de Dezvoltare Centru, precum şi schimbul de cunoştinţe şi practici în domeniul dezvoltării regionale, în vederea stabilirii parteneriatelor de dezvoltare în domeniu, a informat Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Forumul a început cu mesajul ministrului în exerciţiu al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Marcel Răducan, care a subliniat priorităţile de politică regională în ţara noastră. Ministrul a remarcat că MDRC a iniţiat un număr mare de activităţi, ce ţin de dezvoltarea capacităţilor actorilor regionali pentru elaborarea şi implementarea proiectelor de dezvoltare regională, avînd drept obiectiv creşterea nivelului de trai al cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, Marcel Răducan a nominalizat principalele rezultate obţinute în urma implementării eficiente a proiectelor de dezvoltare regională în Regiunea Centru.

"În termeni pragmatici, în cadrul proiectelor de dezvoltare regională avem următoarele rezultate: o staţie de epurare a apelor reziduale în oraşul Călăraşi, 4 km de reţele de apeduct, circa 2,5 km de reţele de canalizare. Astfel, 17 mii de persoane, 74 de instituţii publice şi 258 de agenţi economici beneficiază de servicii de aprovizionare cu apă şi canalizare. În domeniul infrastructurii drumurilor a fost îmbunătăţită starea drumurilor publice pe o lungime de circa 11 km, inclusiv 7,8 km construiţi şi 3,5 km renovaţi. În domeniul atractivităţii turistice, a fost reabilitat Palatul de cultură din oraşul Ungheni", a precizat Marcel Răducan.

În contextul obţinerii de beneficii, Grigore Cobzac, preşedintele Consiliului Regional de Dezvoltare Centru, preşedintele raionului Hînceşti, a subliniat că evenimentul este o oportunitate pentru dezvoltarea parteneriatelor inter-municipale, iar dialogul în cadrul întrunirii va promova potenţialul investiţional al regiunii şi va asigura dezvoltarea economică ulterioară.