PRIMIM PRIN POŞTA ELECTRONICĂ

Dreptul la replică

În virtutea dreptului la replică vă rog să publicaţi răspunsul de mai jos, în bloc, cu respectarea redactării, fără alte intervenţii editoriale, de genul subtitlurilor sau comentariilor punctuale.

La data de 27.04.13, ora 11:23, în ediţia on-line, ati publicat articolul intitulat „Între noi, românii...”.

În acest material aţi comis câteva erori de interpretare. “Ce spune Dendiu? Nu spune, ci afirmă că dintre „doi bandiţi”, Vlad Filat şi Plahoitniuc, trebuie să ieşim ca să-l găsim pe „necompromisul” Dorin Chirtoacă”, scrie în materialul respectiv.

Precizez că denaturaţi afirmaţia pe care am făcut-o. NU am spus că trebuie de ales între vreunii dintre cei nominalizaţi de dvs.

Totuşi, pentru clarificarea poziţiei mele, vă rog să reţineţi că: 1. în opinia mea, Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc trebuie să răspundă cel puţin politic, şi foarte probabil şi penal, pentru acţiunile şi inacţiunile lor; 2. Ca cetăţean (şi) al Republicii Moldova, căsătorit în Republica Moldova, ca tată a doi băieţi nascuţi în Chişinău, ca jurnalist, NU voi susţine niciodată şi NU voi recomanda niciodată activitatea partidelor pe care cei doi Vladimiri le finanţează. 3. Voi susţine întotdeauna, NECONDIŢIONAT, activitatea politică şi administrativă a primarului general Dorin Chirtoacă, convins fiind că este improbabil să recurgă vreodată la acţiuni şi/sau inacţiuni similare celor comise de personajele menţionate la punctul 1.

În acelaşi material aţi inserat rândurile următoare: “Din intervenţia lui Dendiu, înţeleg că serviciile secrete româneşti cred că pot recupera prin Chirtoacă?”.

Consider că, ŞI astfel, aţi insinuat că între umila mea persoană şi serviciile secrete ale României ar putea exista o legătură şi, mai ales, o legătură concretizată prin faptul că aceste servicii secrete mi-ar sugera lansarea anumitor mesaje în spaţiul public local.

Vă reamintesc că sunteţi la a doua abatere de acest gen. Imediat după evenimentele din 7/8 aprilie 2009 aţi publicat un material în care aţi afirmat fără echivoc că din postura de ofiţer al serviciilor speciale ale României, am organizat şi coordonat respectivele evenimente. Lucru total neadevărat, fapt demonstrat de evoluţia ulterioară a vieţii social-politice locale. Recunosc, totuşi, că NU mi-ar fi displăcut să am calităţile şi abilităţile necesare pentru a întreprinde acţiuni de genul celor menţionate de dvs.

Consider ca insinuarea menţionată în paragraful anterior îmi aduce prejudicii grave, în planul securităţii şi integrităţii personale, în planul securităţii şi integrităţii familiei mele, şi NU în ultimul rând în plan profesional. Îmi rezerv dreptul de a clarifica acest aspect în justiţie.

Precizez că lucrez în domeniul mass-media din decembrie 1989. De atunci şi până la această dată NU am primit, urmare a articolelor mele, NICIUN drept la replică şi, cu atât mai mult, NU am fost subiectul vreunui proces, civil ori penal.

Dimpotrivă, activitatea mea profesională a avut ca rezultat, printre altele, ducerea în faţa justiţiei a unui ucigaş violator şi a unei reţele de traficanţi de copii nou-născuţi.

28 aprilie 2013, Chişinău

Doru DENDIU, jurnalist