PRIMARII VOR ADMINISTRA MAI EFICIENT TREBURILE LOCALE

Primarii din Republica Moldova vor administra mai eficient treburile locale după ce vor beneficia de cursuri de instruire pentru aleşii locali, organizate de Academia de Administrare Publică cu suportul Programului comun de dezvoltare locală integrată.

Pe parcursul lunii noiembrie, toţi primarii din ţară vor învăţa cum să îmbunătăţească procesul decizional la nivel local, care sînt competențele aleșilor locali, performanța bugetară și buna gestionare a serviciilor de utilitate publică”, a declaratAurelia Ţepordei, director al Departamentului Dezvoltare Profesională din cadrul Academiei de Administrare Publică.

Participanţii la curs dezbat mai multe subiecte ce ţin de funcţionarea administraţiei publice locale, abordarea politicilor publice prin prisma drepturilor omului şi egalităţii de gen, managementul serviciilor publice locale, patrimoniul public, gestionarea eficientă a finanţelor publice locale din perspectiva descentralizării fiscale.

A fi ales local este o responsabilitate enormă. Or, de cunoştinţele, competenţele şi atitudinea acestora depinde calitatea vieţii oamenilor din localităţile ţării.Anume din aceste considerente, începînd din anul 2007, susţinem dezvoltarea locală durabilă şi continuă prin instruirea aleşilor locali după fiecare scrutin al alegerilor generale locale. Astfel că aceasta este a treia rundă de instruiri. În premieră, în anul curent, acest tip de instruiri vor putea fi accesate de aleşii locali, oricînd,graţie creării unei platforme online de instruire”, a declarat Mihail Roşcovan, manager al Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată.

În cadrul rundei de instruiri din anul curent vor fi instruiţinouă sute deprimari noi aleşi.

În contextul în care aproximativ jumătate dintre primarii din Republica Moldova sînt la primul mandat după alegerile locale din vara anului curent, aceste instruiri sînt foarte necesare. Pe de altă parte, edilii cu mandate repetate, au solicitat în repetate rînduri instruiri în contextul reformei de descentralizare”, a precizat Aurelia Ţepordei.

Pentru a asigura durabilitatea cunoştinţelor obţinute în cadrul acestor instruiri, dar şi pe platforma online, 12 mii de aleşi locali din ţară vor primi cîte un exemplar al „Ghidului alesului local" pînă la sfîrşitulanuluicurent.

Programul comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI) este implementat de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu PNUD Moldova şi Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) cu sprijinul financiar al guvernelor Danemarcei şi Suediei.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să o contactați pe Tatiana Solonari, ofiţer comunicare PCDLI, tatiana.solonari@undp.org,tel: 022-820-840, 069377215.

Mai multe detalii despre reforma de descentralizare în Moldova pe http://descentralizare.gov.md/sauwww.facebook.com/descentralizare.md/

Comunicat primit la redacţie