Prima reactie a Kremlinului, dupa ce SUA a anuntat ca iese din tratatul Fortelor Nucleare. “Europa va fi afectata”

Ministerul de Externe din Rusia a reacţionat Duminică dimineaţă la anunţul Preşedintelui american privind retragerea unilaterală din tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Rusia condamnă gestul Casei Albe, pe care îl interpretează ca pe o tentativă de şantaj, pentru a determina Kremlinul să facă concesii strategice, a afirmat Duminică ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov, citat de Ria Novosti. „Suntem îngrijoraţi şi condamnăm noua tentativă americană de a şantaja Rusia pentru a ne determina să facem concesii în domeniul securităţii internaţionale şi stabilităţii strategice. Am spus în repetate rînduri că americanii nu au nici un motiv să ne acuze de încălcarea tratatului”, a spus Riabkov. „Timp de ani de zile nu şi-au putut susţine acuzaţiile inventate”.

Şi vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Duma de stat, Iuri Şvitkin, a afirmat că Rusia şi-a respectat angajamentele prevăzute în Tratatul INF. „Statele Unite aplică standarde duble. Acest lucru va afecta securitatea şi stabilitatea internaţională. E foarte dureros, fiindcă primele vor fi afectate direct statele europene”, a declarat Şvitkin.

Tratatul INF a fost semnat în 1987 de Preşedintele SUA Ronald Reagan şi de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, iar ulterior preluat de Rusia, ca succesoare a URSS.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a plecat spre Moscova, pentru a discuta decizia Preşedintelui.