PRIMA EDIŢIE A UNIVERSITĂŢII POPULARE „MITROPOLIT IOSIF NANIESCU” A AVUT LOC LA SÎNGEREI

În perioada 20-22 septembrie, la Sîngerei a avut loc prima ediţie a Universităţii Populare „Mitropolit Iosif Naniescu”. Evenimentul a fost organizat de către consiliul raional în colaborare cu Institutul Cultural Român (ICR). La manifestare au participat Ambasadorul Poloniei la Chişinău, Artur Michalski, directorul ICR Chişinău, Valeriu Matei, preşedintele PLDM, Vlad Filat, personalităţi născute în Sîngerei: scriitorul şi deputatul Ion Hadîrcă, preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, directorul Teatrului Naţional „M. Eminescu”, Petru Hadîrcă ş.a.

Timp de trei zile, aici a avut loc un simpozion consacrat vieţii şi activităţii mitropolitului Moldovei şi al Sucevei, Iosif Naniescu, în anii 1875-1902, conferinţe, lansări de carte şi expoziţii, donaţii de carte, întîlniri în mai multe sate din raion: Răzălăi, Pepeni, Chişcăreni ş.a.

Directorul ICR Chişinău, Valeriu Matei, a declarat că a fost un eveniment deosebit. „Au fost vernisate şi două expoziţii: „Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni” şi „Poemele limbii române”. Cele mai multe prelegeri au fost consacrate vieţii şi activităţii mitropolitului Iosif Naniescu, născut la Răzălăi, Sîngerei (1820-1902), care timp de 27 ani a fost în fruntea Mitropoliei Moldovei şi a Sucevei, fiind cea mai importantă figură a Bisericii Ortodoxe Române din sec. XIX”, a afirmat Valeriu Matei.

El a menţionat că mitropolitul Iosif Naniescu a fost un mare teolog, foarte erudit şi milostiv şi un susţinător al oamenilor de cultură. „L-a susţinut pe Ion Creangă, A. Vlahuţă, dar şi pe istoricul A.D. Xenopol. A fost ctitor de mănăstiri şi biserici. A restaurat Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, a adus moaştele Sfintei Parascheva în Catedrala Mitropolitană din vechea capitală a Moldovei”, a mai amintit directorul ICR.

La rîndul său, scriitorul şi deputatul Ion Hadîrcă a menţionat că Universitatea Populară este necesară. „ A fost cu totul altceva decît Sărbătoarea Vinului sau alte manifestări de asemenea gen. Am remarcat o prezenţă extraordinară a oamenilor din Sîngerei, dovadă a faptului că sunt interesaţi de cultură şi de personalităţile pe care le-a dat acest raion. Unii dintre ei vor primi diplome de absolvire a acestei universităţi”, a mai spus Ion Hadîrcă.

Sursa: Moldpres