PRIM-MINISTRUL MAIA SANDU, IN DIALOG CU REPREZENTANTII MEDIULUI DE AFACERI

,,Vă promit respectul Guvernului faţă de oamenii de afaceri care activează în mod onest”

Cele mai mari îngrijorări ale investitorilor și agenților economici din Republica Moldova, precum și măsurile necesare pentru dezvoltarea mediului de afaceri au fost discutate astăzi de către Prim-ministrul Maia Sandu cu reprezentanții Asociației Businessului European (EBA) și ai Camerei de Comerț Americană (AmCham).

„Timp de mai mulți ani, în Republica Moldova, au avut loc ilegalități de diferite proporții și fapte de evaziune fiscală. Vreau să ştiu ce trebuie să se schimbe, astfel încît dvs. să puteţi obține venituri în mod legal, să nu trebuiască să căutați portiţe pentru a supravețui, să nu ne minţim unii pe alţii. Vreau o relaţie sinceră. Vă promit respectul Guvernului faţă de oamenii de afaceri care activează în mod onest”, a spus Premierul.

Maia Sandu a dat asigurări că actualul Guvern dispune de voință politică pentru a îmbunătăți condițiile mediului de afaceri din țară, menționînd că sectorul privat este cel care stă la baza creşterii standardelor de viaţă a cetăţenilor, prin crearea locurilor de muncă, dar și creșterea salariilor.

În cadrul discuției, reprezentanții mediului de afaceri au mulțumit Premierului pentru deschiderea oferită și au menționat că predictibilitatea, stabilitatea politică, dar și potențialul unei țări sînt premisele creării unui climat investițional atractiv.

În mod special, participanții la ședință au abordat problemele cu care se confruntă. Între acestea: sistemul judiciar nefuncțional, cadrul legislativ defectuos al managementului deșeurilor, lipsa credibilității sectorului bancar, ineficiența sistemului educațional care nu asigură piața cu personal calificat, fenomenul migrației, birocrația, existența monopolurilor, lipsa procedurilor transparente privind controlul siguranței alimentelor, dar și lipsa deschiderii din partea autorităților locale și a funcționarilor publici.

Prim-ministrul Maia Sandu a reiterat sprijinul Guvernului pentru mediul de afaceri care respectă legea, angajații și consumatorii și a declarat că în timpul apropiat Executivul va prezenta un Plan de măsuri în care vor fi prioritizate cele mai stringente probleme ale mediului de afaceri din țara noastră. Acesta va cuprinde o serie de acțiuni pentru următoarele luni care vor contribui la eliminarea impedimentelor în activitatea businessului în Republica Moldova.

Sursa: gov.md