PRIM-MINISTRUL IURIE LEANCĂ VA EFECTUA, LUNI, 9 SEPTEMBRIE, O VIZITĂ OFICIALĂ ÎN POLONIA

Prim-ministrul Iurie Leancă se va afla, Luni, 9 Septembrie, în Varşovia, unde va avea întrevederi la cel mai înalt nivel. Iurie Leancă se va întîlni cu omologul său polonez Donald Tusk, la invitaţia căruia merge în Polonia, dar şi cu preşedintele Bronislaw Komorowski şi mareşalul Senatului, Bogdan Borusewicz, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

În cadrul vizitei urmează să fie semnate trei documente: Acordul privind securitatea socială, Aranjamentul pentru aplicarea acestuia şi Memorandumul privind reducerea taxelor pentru convorbirile în roaming.

Din delegaţie mai fac parte vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, şi ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga.

Polonia sprijină activ ţara noastră în efortul de modernizare şi aliniere la standardele europene, calificînd R. Moldova drept o „istorie de succes” în cadrul Parteneriatului Estic. Totodată, Varşovia oferă Chişinăului sprijin financiar în cadrul Programului de Asistenţă pentru Dezvoltare. Pentru anul acesta, partea poloneză a aprobat 24 de proiecte în valoare de aproape 1,1 mln de euro.

Republica Moldova a stabilit relaţii diplomatice cu Polonia în anul 1992. Pînă acum au fost semnate 35 de acorduri, alte 12 fiind în proces de elaborare sau semnare.