PRIM-MINISTRUL ION CHICU A PARTICIPAT LA SEDINTA PLENARA A SEFILOR DE GUVERNE ALE STATELOR MEMBRE GUAM

O delegație a Guvernului Republicii Moldova în frunte cu Prim-ministrul Ion Chicu a participat la ședința plenară a șefilor Guvernelor statelor membre GUAM.

În cadrul ședinței au fost discutate subiecte menite să impulsioneze cooperarea statelor pe dimensiunea social-economică și schimburile culturale.

Părțile au evidențiat necesitatea identificării unor căi de simplificare a circulației oamenilor și a mărfurilor în spațiul GUAM.

În mesajul său, Premierul Chicu a menționat: „Salut abordarea pragmatică lansată de domnul Prim-ministru Honcharuk. Cred că e nevoie de mai multe obiective concret formulate. Sîntem gata să lucrăm și să comunicăm intens. Obiectivul creării unei zone de comerț liber este unul spre care merită să ne mișcăm și credem că toate statele vor avea de cîștigat”.

Administrațiile vamale ale statelor membre GUAM au semnat două protocoale de intenții: unul cu privire la funcționarea și recunoașterea reciprocă a operatorilor economici autorizați și altul privind autorizarea tehnologiilor blockchain în procesul de verificare a certificatelor de origine a mărfurilor care traversează frontierele statelor GUAM.

În finalul ședinței, Șefii Executivelor au semnat o Declarație comună, prin care au confirmat angajamentul de a susține amplificarea schimburilor economice și acțiunile menite să simplifice circulația oamenilor și a mărfurilor pe teritoriul statelor membre.

GUAM este o inițiativă regională formată din patru state: Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan și Republica Moldova. Organizația promovează dezvoltarea cooperării între cele patru state pentru întărirea stabilităţii şi securităţii în Europa.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM