PRIM-MINISTRUL ION CHICU A DISCUTAT CU NOUL AMBASADOR AL JAPONIEI

Peste 40% din tehnica agricolă modernă folosită în Moldova a fost procurată cu granturi nipone. Astăzi în ţară activează 13 întreprinderi cu capital japonez, cu investiții de 115 mii lei. Cifrele au fost prezentate în contextul unei întrevederi pe care a avut-o prim-ministrul Ion Chicu şi noul ambasador al Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihoro.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, șeful executivului i-a urat diplomatului mult succes în exercitarea mandatului de responsabilitate înaltă şi a adus mulțumiri pentru asistența tehnică și economică acordată de către Guvernul Japoniei într-o perioadă dificilă de criză globală. În cadrul discuției, Ion Chicu a reiterat interesul Republicii Moldova în dezvoltarea continuă a parteneriatului moldo-nipon în domeniile politic, comercial-economic, umanitar și cel investițional.

„Salutăm intensificarea relaţiilor dintre Republica Moldova și Japonia din ultimul timp și considerăm important să lărgim aria de colaborare bilaterală. Încurajez investitorii niponi să examineze oportunitățile oferite de cele 16 platforme industriale multifuncționale care urmează a fi create în cadrul Programului de Industrializare a Republicii Moldova”, a menționat premierul.

În acelaşi timp, ambasadorul a salutat deschiderea Guvernului Republicii Moldova în fortificarea cooperării economice și a încurajat continuarea parcursului european, dar și menținerea relațiilor bune cu partenerii externi, se menționează în comunicat.

În 2020, Guvernul Japoniei a alocat Moldovei un grant în valoare de 400 de mii dolari pentru îmbunătățirea echipamentului de digitalizare a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Totodată, statul nipon a un credit concesional, în valoare de circa 18,7 mln dolari în cadrul Proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”.

Sursa: IPN