PRIM-MINISTRUL ION CHICU A AVUT O DISCUTIE CU PREMIERUL UCRAINEI, OLEKSIY HONCHARUK

În cadrul vizitei de lucru la Kiev, Prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu a avut o ședință cu Premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk.

Șeful Guvernului moldovean a fost însoțit de vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi și alți oficiali.

Premierul Honcharuk l-a salutat pe dl. Chicu și l-a felicitat cu ocazia învestirii în funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova.

Șeful Guvernului de la Kiev a menționat că în viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina. În continuare, Premierul ucrainean a punctat faptul că ambele state au în administrare conflicte teritoriale interne și s-a arătat convins că o comunicare și un schimb de experiență pe aceste subiecte ar consolida securitatea în regiune.

Prim-ministrul Chicu a mulțumit pentru invitația de a efectua vizita la Kiev și a apreciat progresul în comunicarea dintre cele două Guverne înregistrat în ultimele săptămîni.

În lista subiectelor discutate a fost tematica energetică, în special furnizarea gazelor naturale și tranzitarea acestora după data de 31 decembrie 2019, care depinde de înțelegerile între Ucraina și Rusia.

Prim-miniștrii au abordat un set de subiecte legate de cooperarea bilaterală Moldova – Ucraina, precum: consolidarea securității în regiune, inclusiv susținerea reciprocă în reglementarea conflictelor existente pe teritoriul ambelor state, liberalizarea transportului auto și aerian, extinderea controlului unic la frontiera comună prin implementarea mecanismului la puncte noi de trecere, măsurile antidumping impuse de Guvernul Ucrainei pentru un set de produse, care afectează producătorii moldoveni și altele.

Premierii au decis să organizeze curînd o ședință a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică cu sarcina de a impulsiona progresul pe fiecare din subiectele de interes comun.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM