PREŢURILE PETROLULUI AU SCĂZUT CU PÎNĂ LA 49% ÎN 2014, CEL MAI MARE DECLIN ANUAL DUPĂ 2008

Preţurile petrolului au scăzut cu pînă la 49% în 2014, cel mai amplu declin anual după criza financiară din 2008, pe fondul cererii scăzute la nivel mondial şi al concurenţei dintre producătorii americani şi cei din OPEC pentru cotă de piaţă, relatează Bloomberg, preluată de Mediafax şi MOLDPRES.

Contractele pentru petrolul WTI cu livrare în februarie au scăzut, în timpul tranzacţiilor de miercuri de la New York, cu pînă la 2,2%, la 52,93 dolari pe baril, aducînd declinul anual la 46%.

Autorităţile din SUA a decis să permită vînzarea în străinătate de petrol ultrauşor, fără a fi necesar acordul Guvernului, ceea ce va contribui la creşterea capacităţii de export a SUA şi la contracararea planului Arabiei Saudite de a determina reducerea producţiei americane, potrivit Citigroup.

Declinul cotaţiilor petrolului a agitat pieţele, provocînd deprecierea unor monede, de la rubla rusească la naira nigeriană, şi exercită presiuni asupra bugetelor unor state producătoare, între care Venezuela şi Ecuador.

La Londra, petrolul Brent cu livrare în februarie a coborît miercuri cu pînă la 3,4%, la 55,03 dolari pe baril, cel mai redus nivel din mai 2009. Preţul petrolului Brent a scăzut cu 49% în acest an.