PRETUL GAZULUI LICHEFIAT VA PUTEA FI MAJORAT

Deputații au aprobat, în ședința Parlamentului din 17 iunie, un amendament care nu va mai permite ANRE să stabilească un preț plafon de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat. Anterior, introducerea prețului plafon de comercializare a gazului lichefiat a dus la o reducere de peste 1,5 lei pentru un litru.

În cadrul Ședinței Parlamentului Republicii Moldova din 17 iunie 2016 a fost aprobată o modificarea a Legii produselor petroliere, care prevede excludere referirii la Argus, chiar dacă ANRE și Guvernul au dat un aviz negativ.

„Problema a fost invocată în cadrul mai multor comisii parlamentare. Am primit petiții de la agenți economici referitor la distorsionarea mecanismului care este la momentul actual, reieșind din platforma Argus. Guvernul a dat aviz negativ, dar din punctual de vedere al comisiei acesta nu a ținut cont de majoritatea agenților economici implicați în segmental respective. Astfel, importurile de gaz lichefiat se fac din România, Rusia ,Kazahstan, Belarus și Ucraina. Platrforma Argus care s-a propus la adoptarea pachetului agricol a fost importantă la acel moment. Ulterior comisia parlamentară a susținut amendamentul deputatului Reidman pentru a exclude platforma Argus din sistemul de reglementare, reieșind din situația că în prezent s-au format mai multe platforme pe piața gazului lichefiat”, a declarat deputatul Ștefan Creangă în cadrul ședinței Parlemantului din 17 iunie 2016.

Deputatul Oleg Reidman, care este autorul amendamentului, a adăugat că „agricultorii practic nu utilizează gazul lichefiat, acesta este preponderant folosit de consumatorii casnici. La momentul există mai multe platforme de comercializare a gazului lichefiat. Noi am considerat că revenirea la vechile condiții de stabilire a prețului va permite ca gazul lichefiat să nu se scumpească. Astfel, importatorii vor trebui să prezinte invoice-ul către ANRE, pentru a fi stabilită corectitudinea prețului”, consideră acesta.

Unii experți salută această inițiativă, dar susțin că aceasta va duce la majorare a prețului. „Ideea introducerii unui preț plafon pe piață produselor petroliere era din start o abordare greșită. Eu personal salut revenirea la o piață liberă. De fapt, ceea ce trebuie să înțeleagă consumatorul, este că noi puteam rămine fără gaz lichefiat în urmatoarele săptămîni, întrucît nici una din companiile de pe piață nu se incadrau în prețul plafon stabilit de ANRE”, a declarat pentru AGORA expertul în energetică, Victor Parlicov.

De remarcat că din 31 mai 2016 ANRE a început să stabilească, odată la două săptămîni, prețuri plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților și a gazului lichefiat.

Pînă la stabilirea prețului prafon la gazul lichefiat, acesta avea un preț de circa 8,8 lei/litru. Inițial ANRE a stabilit un plafon de comercializare cu a mănuntul de 7,20 lei/litru, iar în prezent acestaeste de 7,29 lei/ litru.

Odată ce modificarea Legii produselor petroliere, propusă de deputatul Reidman, va fi publicată în Monitorul Oficial, ANRE va reveni la vechea metodologie de formare a prețului care stabilea o marjă de venit de maxim 10% pentru petroliști.

Pe de altă parte, aceste modificări ale legislației vor aduce pierderi bugetului de stat, avînd în vedere că ANRE s-a abonat la datele platformei Argus și a instruit angajații pentru a se conforma legislației.

Vlad VASILCOV (agora.md)