PRESEDINTELE TARII VINE IN PARLAMENT CU UN MESAJ CATRE DEPUTATI

Președintele Republicii Moldova va veni astăzi în plenul Parlamentului pentru a se adresa cu un mesaj deputaților.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va veni luni, 16 septembrie, în plenul Parlamentului pentru a se adresa cu un mesaj deputaților.

Potrivit Serviciului de presă al Președinției, mesajul lui Igor Dodon adresat deputaților va conține un îndemn la început de sesiune parlamentară.

Ședința Parlamentului urmează să înceapă la ora 12:00. Pe ordinea de zi a deputaților este o chestiune și anume proiectul de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la Procuratură, propus de Guvern. Documentul a fost deja avizat, în dimineața zilei de luni, de către Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități.

Potrivit proiectului, se propune crearea unei comisii speciale care va preselecta candidatura viitorului procuror general. Din comisie va face parte ministrul Justiției, un fost procuror, un expert internațional, un expert în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile, un expert desemnat de președintele Parlamentului și un psiholog.

”Această comisie va desfășura un concurs public care va preselecta cel puțin 2 sau 3 candidați, care vor corespunde criteriilor prevăzute în lege și care vor fi propuși CSP pentru selecție”, a declarat ministrul Justiției, Olesea Stamate, care a prezentat proiectul în comisie.

Ulterior, CSP va decide asupra unui singur candidat pe care îl va propune spre numire președintelui țării.

Ministrul a mai spus că CSP poate întoarce lista cu candidați Ministerului Justiției, dacă se va stabili că a fost prejudiciat procesul de preselecție a candidatului.

O altă modificare propusă la Legea Procuraturii se referă la criteriile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția de procuror general. Astfel, candidații la această funcție vor trebui să demonstreze o experiență profesională de cel puțin 5 ani în domeniul dreptului pentru candidații foști procurori și judecători, și de 7 ani pentru avocați sau ofițeri de urmărire penală.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a mai declarat că se propune și completarea articolului din lege, conform căruia încetarea mandatului Procurorului General are loc prin decretul Președintelui Republicii, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (SCP).

”Propunem ca în cazul în care se constată că procurorul general a întreprins anumite acțiuni care îl discreditează sau afectează grav imaginea Procuraturii, la sesizarea președintelui țării sau ministrului Justiției, poate să fie creată o comisie similară celei de selecție care va analiza activitatea procurorului general și va veni cu un raport”, a declarat ministrul.

CSP urmează să analizeze acest raport și să constate că argumentele invocate în raport sînt sau nu concludente și suficiente pentru inițierea procedurii de demitere a procurorului general.

”Însă acest raport nu este obligatoriu pentru CSP, este un document cu caracter de recomandare”, a menționat Stamate.

De asemenea, din lege se propune de a fi exclus testul la detectorul de minciuni pentru candidații la funcția de procuror general, procurori șefi și procurori.

”Această procedură nu este o metodă științifică acceptată la nivel european”, a declarat ministrul Justiției.

De asemenea, se propune majorarea numărului de membri ai CSP de la 12 la 15. Cei trei membri vor fi propuși în felul următor: unul de Guvern și unul de UAM. De asemenea, din CSP va face parte și Avocatul Poporului.

Olesea Stamate a declarat că prin aceste amendamente se propune consolidarea rolului puterii executive în numirea procurorului general al Republicii Moldova.

”Modificările nu periclitează independența procuraturii, deoarece rolul decisiv în numirea viitorului procuror general îl va avea Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care va propune candidatura viitorului procuror spre numire președintelui țării”, a declarat ministrul.

Sursa: sputnik.md