PRESEDINTELE TARII, IGOR DODON, A AVUT O INTREVEDERE CU AMBASADORUL FEDERATIEI RUSE IN R. MOLDOVA, FARIT MUHAMETSIN

În cursul dialogului, părțile au discutat probleme privind cooperarea bilaterală, dar și situația din regiune. Șeful statului și-a exprimat regretul în legătură cu provocările ce continuă la adresa reprezentanților Federației Ruse care sosesc în Moldova pentru a participa la diverse evenimente, inclusiv de ordin cultural și umanitar. Igor Dodon a subliniat că ultimul caz, la fel ca și cele precedente, a fost luat sub control personal în cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, în scopul elucidării situației respective și prevenirii unor incidente similare în viitor.

De asemenea, a fost abordată problema transnistreană.

”Salutăm orice evoluție pozitivă în această direcție. Deciziile adoptate erau, inițial, propuse în setul de documente elaborate de instituția prezidențială ca rezultat al discuțiilor în formatul 5+2. Acestea au fost, de asemenea, puse în discuție în cadrul platformei comune cu Guvernul şi Parlamentul. Pe de altă parte, nu am dori ca ultimele decizii în acest sens să fie rezultatul unor înţelegeri de conjunctură și de culoar între reprezentanții unor interese de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului. Obiectivul nostru real comun prevede rezultate concrete pentru oamenii care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului. În acest sens, este foarte importantă abordarea sistemica, conceptuală cu scopul elaborării principiilor de reglementare politică a diferendului transnistrean. Președinția deja are elaborat un astfel de concept”, a menționat președintele Republicii Moldova.

Totodată, șeful statului a spus că în pofida demersurilor ostile a conducerii Parlamentului și Guvernului de la Chișinău faţă de Moscova, a tentativelor absolut ilegale de interzicere a participării deputaţilor din alte fracţiuni, şedinţa grupului interparlamentar de prietenie Republica Moldova – Federaţia Rusă va avea loc în perioada 11-13 decembrie, curent. Pe lîngă fracţiunea socialiştilor, la eveniment vor mai participa, inclusiv, deputaţi ai Adunării Populare a Găgăuziei şi ai Consiliului Suprem al Transnistriei. Vizita de răspuns a colegilor ruşi este preconizată pentru luna iunie, 2018.

Tot în timpul discuţiei purtate au fost abordate probleme ce vizează cooperarea în sfera învăţămîntului.

”În prezent, circa o mie de locuri în instituţiile de învăţămînt superior din Rusia sînt oferite absolvenţilor din Moldova, atît în cadrul acordurilor interguvernamentale, cît şi în cadrul ofertelor din partea universităţilor regionale din Rusia. În curînd, va începe procedura de primire a actelor pentru studii. În acest context, este examinată oportunitatea creării unei rezerve de stat a cadrelor pentru administrarea publică şi economia naţională a ţării”,a reiterat șeful statului.

În final, Igor Dodon a menționat că dialogul şi cooperarea între ţările noastre vor continua.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova