PRESEDINTELE TARII A ANUNTAT DESPRE ELIBERAREA PILOTILOR MOLDOVENI LUATI OSTATICI IN AFGANISTAN

Președintele Igor Dodon a venit cu o noutate extraordinară pentru poporul Moldovei: la solicitarea sa, cu sprijinul Rusiei, piloții moldoveni - luați ostatici de către talibanii din Afganistan în 2015, în sfîrșit, au fost eliberați și în curînd vor reveni acasă.

Amintim că, la 24 noiembrie 2015, lîngă orașul Mazari-Shariff din Afganistan, a fost doborît un elicopter condus de un echipaj moldovenesc, care desfășura activități conform unui contract cu guvernul SUA. La bortul elicopterului se aflau 18 pasageri și trei membri ai echipajului, cetățeni ai Republicii Moldova. În urma unei aterizări forțate, au decedat patru persoane, inclusiv căpitanul echipajului, Oleg Groza.

Ceilalți membri ai echipajului, rămași în viață – Lionel Buruiană și Mihail Crihan – au fost luați ostatici de către talibani. ”De atunci, s-au purtat negocieri cu conducerea mișcării „Taliban”, cu scopul eliberării concetățenilor noștri, dar fără rezultat”, a spus Președintele.

În context, Igor Dodon a menționat că doar datorită conducerii Federației Ruse, această problemă a fost soluționată. Astfel, șeful statului a menționat că Buruiană și Crihan au fost deja transportați la Moscova și în prezent se află la reabilitare într-un centru medical. În context, Președintele a specificat că cînd vor primi acordul medicilor, concetățenii noștri vor reveni acasă, la familiile lor care deja sînt disperate să-i vadă.

”Tot ce a fost mai groaznic pentru ei, a rămas în trecut. Doresc să-mi exprim recunoștința față de conducerea Federației Ruse pentru ajutorul acordat, pentru respectul și compasiunea față de concetățenii noștri”, a menționat șeful statului. În mod deosebit, Președintele a ținut să-i exprime sincere mulțumiri domnului Igor Ciaika, co-președintele asociației ”Delovaia Rossia”, pentru asistența enormă în desfășurarea acestei misiuni umanitare importante. ”Sînt convins că anume în asemenea situații se vede cine este prietenul și partenerul tău adevărat”, a conchis Igor Dodon.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova