PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA, IGOR DODON A AVUT O INTREVEDERE CU PRESEDINTELE REPUBLICII AZERBAIDJAN, ILHAM ALIYEV

În cadrul vizitei oficiale a Președintelui țării în Azerbaidjan, Igor Dodon a avut o întrevedere și o discuţie foarte bună cu Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, aceasta fiind prima întrevedere dintre președinții statelor noastre, din ultimii aproximativ 10 ani.

Igor Dodon a declarat că Azerbaidjan este un stat într-o dezvoltare dinamică, care ne oferă mai multe exemple de administrare şi management eficient pe care le-am putea prelua.

De asemenea, șeful statului a menționat că în anul curent s-au împlinit 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Moldova şi Azerbaidjan, ceea ce confirmă trăinicia relaţiilor dintre statele şi popoarele noastre. În acest context, Igor Dodon a reiterat interesul pentru dinamizarea dialogului politic bilateral la toate nivelurile.

”Am subliniat că raporturile moldo-azere dispun de un mare potenţial, și am pledat pentru consolidarea și exinderea acestora, în special în domeniul economic. Reieşind din agenda curentă, am analizat posibilitatea organizării, în toamna acestui an, a unei şedinţe a comisiei interguvernamentale moldo-azere de cooperare comercial-economică, comisie, care nu s-a întrunit deja timp de 5 ani. Totodată, am examinat posibilitatea organizării unui business-forum moldo-azer”, a declarat Președintele țării.

În cadrul discuțiilor cu omolodul său azer, Igor Dodon a abordat şi oportunitatea lansării unei curse aeriene directe Chişinău-Baku.

Pe lîngă cele menţionate, Președintele Republicii Moldova a subliniat necesitatea unei colaborării mai intense în sfera educaţională, culturală şi umanitară. Oficialii au mai discutat despre posibilitatea lansării unor proiecte cu caracter social, cu susținerea părții azere precum și au stabilit să intensificecolaborarea interregională.

Igor Dodon a declarat că Președintele Azerbaidjanului a dispus elaborarea unui plan de acțiuni comun de realizare a unor proiecte avantajoase în diverse domenii de interes reciproc.

Șeful statului a lansat invitația în adresa președintelui Ilham Aliyev de a efectua o vizită în țara noastră pe parcursul anului viitor.

”Sînt convins că avem ce învăţa reciproc. Relaţiile dintre Moldova şi Azerbaidjan vor continua să se dezvolte intens”, a declarat Președintele Republicii Moldova.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova