PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA A SUSTINUT UN DISCURS IN CADRUL FORUMULUI INTERNATIONAL DE LA BAKU

Igor Dodon a susținut un discurs în cadrul Forumului Internațional de la Baku -„VII Global Baku Forum 2019 – O Nouă Politică Externă”.

Șeful statului a subliniat principiile de bază ale strategiei prezidențiale de promovare a unei politici externe echilibrate cu respectarea statutului de neutralitate permanentă a Moldovei.

De asemenea, Igor Dodon a menționat că noi trebuie să declarăm în mod deschis și ferm inacceptabilitatea escaladării în continuare a contradicțiilor în lume. ”Nu vrem să fim victime ale unor „tranzacții” necinstite. Trebuie să ne exprimăm ferm atașamentul față de angajamentele stabilite în Statutul Națiunilor Unite și să respectăm cu strictețe principiile fundamentale ale Actului Final de la Helsinki. Considerăm periculoasă o astfel de evoluție a evenimentelor în care normele și regulile relațiilor internaționale care s-au format de-a lungul anilor sînt distruse”- a declarat Președintele RM.

În context, Igor Dodon a decis să susțină inițiativa privind convocarea, în anul 2021, a Summitului șefilor de state membre ale OSCE. ”Este timpul să analizăm perioada de 10 ani ce s-a scurs după summitul precedent și să punem bazele strategice ale viitorului sistem de securitate paneuropeană în spațiul OSCE”, a conchis șeful statului.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova