PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA A AVUT O INTREVEDERE CU SUBSECRETARUL GENERAL AL ONU

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu dna Phumzile Mlambo-Ngcuka, Subsecretar general ONU, Director executiv UN Women, care se află în vizită în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, șeful statului a declarat că asigurarea egalităţii de gen şi abilitarea femeilor se regăsesc în lista priorităţilor instituției prezidențiale.

Totodată, Igor Dodon și-a exprimat convingerea că acest lucru nu trebuie să se manifeste prin declarații, dar prin fapte. Drept exemplu concret de încredere, a menționat preluarea doamnei Zinaida Greceanîi, care a fost cel mai bun prim-ministru din istoria Republicii Moldova, a funcției de președinte al Partidului Socialiștilor, șefia căruia a deținut-o Igor Dodon pînă la accederea în funcția de președinte al țării. De asemenea, susținerea Irinei Vlah, care a învins în funcția de bașcan al Găgăuziei în pofida tuturor stereotipurilor la acel moment. Un alt exemplu a servit numărul semnificativ de femei care fac parte din echipa de consilieri prezidențiali și din Aparatul Președintelui Republicii Moldova.

”Astăzi femeile ocupă diverse funcții în structurile aparatului central și autorităților locale, conduc întreprinderi, primării, desfășoară multiple activități cu caracter social și voluntariat. Acest lucru trebuie continuu încurajat. Cel mai important este faptul că ele reușesc să comaseze activitățile de serviciu cu cele de familie, să fie pilonul de bază al educației și grijii căminului familial, pentru care merită cele mai înalte aprecieri”, a declarat Președintele țării.

În acest context, șeful statului a reiterat faptul că instituția prezidențială este deschisă pentru dialog cu UN Women în realizarea sarcinilor cheie orientate spre sporirea participării femeilor în viaţa publică, în procesul decizional şi în funcţii de conducere.

În final, Igor Dodon a mulțumit pentru numeroasele proiecte care au fost implementate pînă în prezent și a declarat susținere deplină pentru proiectele și programele care vor fi realizate cu suportul organizației.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova