PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA A AVUT O INTREVEDERE CU PRESEDINTELE REPUBLICII AUSTRIA

În cadrul Forumului Păcii care se desfășoară la Paris, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Alexander Van der Bellen, Preşedintele Republicii Austria, care deţine preşedinţia Uniunii Europene în semestrul doi al anului 2018.

În cadrul discuției, Igor Dodon a constatat dinamica relaţiilor bilaterale, inclusiv la cel mai înalt nivel. În context, șeful statului nostru a specificat că în cei 26 de ani ai relaţiilor diplomatice, Moldova şi Austria au semnat 16 acorduri bilaterale în cele mai diverse domenii.

Austria, prin intermediul Agenţiei Publice pentru Dezvoltare, acordă susținere Moldovei în sfera socială şi cea umanitară, dar şi în administrarea publică – prin programul „Good governance”. La momentul actual, în ţara noastră, cu sprijinul Austriei au fost realizate peste 30 de proiecte în valoare de circa 30 mln. euro.

Totodată, în Moldova îşi desfăşoară activitatea aproximativ 100 de companii cu capital austriac, avînd o cifră de afaceri totală de circa 27 mln. euro. La acest indicator, Austria deţine locul şapte printre ţările UE. Moldova şi-a crescut volumul exporturilor spre Austria de la 27 mln. euro, în anul 2016, pînă la 41 mln., în anul 2017.

În contextul discuţiei despre chestiunile din domeniul politicii externe, Președintele RM a relatat domnului Van del Bellen că ţara noastră tinde să dezvolte relaţii echilibrate cu Occidentul şi cu Estul în baza principiului de neutralitate. În acest sens, Igor Dodon a subliniat că pentru Moldova este foarte utilă experienţa Austriei, care, începînd cu anii 50 ai secolului trecut, este un stat neutru, ce nu aderă la nici un fel de blocuri militare.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova