“PRESEDINTELE RASPUNDE”

”Prin decizia CC a fost stopată reforma justiției. Dar cine conduce CC, oare nu reprezentant al opoziției?”

Reforma Justiției a fost stopată prin ultima decizie a Curții Constituționale (CC), care se referă la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției. Totuși, guvernarea va căuta soluții pentru a continua această reformă importantă pentru țara noastră. Declarația a fost făcută de Igor Dodon în cadrul emisiunii “Președintele Răspunde”.

„Nu putem comenta ce face CC, deciziile se execută, au fost și altele cu care eu nu am fost de acord, de exemplu, creditul rusesc. Nu comentez elementele juridice. Dar, reforma justiției rămîne o prioritate și aici chiar vreau să vin cu un mesaj către oponenții politici, care spuneau că noi stopăm reforma: dar cine conduce CC? Oare nu un reprezentant al opoziției, delegat de dvs anul trecut?”, a precizat Igor Dodon.

Șeful statului a amintit că proiectul de Lege privind modificarea și completarea Constituției a fost dezbătut cu societatea civilă, consultat și avizat de partenerii europeni, dar și de Comisia de la Veneția.

Precizăm că și fostul președinte al CC Alexandru Tănase spune că a rămas „șocat” de Avizul dat de actuala componență a CC la acest proiect.

„Avizul CC abundă de contradicții, absurdități și manipulări. Prima senzație pe care am avut-o citind acest aviz a fost că am în față un referat scris de un student mediocru, ce nu s-a complicat să înțeleagă care este logica procedurii revizuirii constituționale și care este rolul CC în acest proces”, a precizat acesta.

 

”Trebuie să construim o țară, în care oamenii vor dori să trăiască!”

Republica Moldova trebuie să devină un stat în care oamenii să își dorească să trăiască. Acesta este mesajul de bază, pe care Igor Dodon îl va transmite în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Șeful statului a declarat că dacă în următorii trei sau patru ani lucrurile începute de actuala guvernare vor fi continuate, atunci țara noastră va arăta altfel.

“În acești aproape 30 de ani s-au făcut multe greșeli: a fost distrusă agricultura, economia țării, prin sistemul de bonuri. A fost războiul de pe Nistru. În acești ani noi am pierdut o treime din pululația țării. Mesajul de bază în această campanie trebuie să fie – Încotro mergem? Ce va fi cu această țară? Vor putea trăi copii noștri aici? Eu cred că noi putem rezolva aceste probleme, putem construi viitorul Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, șeful statului i-a îndemnat pe cetățeni să nu-i creadă pe cei, care promit munți din aur, sau „bandiților din anii 90, care au apărut recent pe arena politică din Moldova”.

“Să nu-i credeți nici pe cei cu diplome de peste hotare. Băieți de pe la ONG, care toată viața lor au scris proiecte pentru a obține granturi și nu au condus nicio o întreprindere. A mai fost un primar de Capitală, de la „Surprize, Surprize!”, tot avea diplomă de peste hotare și ce a făcut în 10 ani, a distrus orașul”, a mai spus președintele.

În cadrul emisiunii, Igor Dodon a anunțat că săptămîna viitoare va prezenta platforma electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

 

Igor Dodon despre atacurile din partea opoziției

Igor Dodon a declarat că oponenții săi deja au început o campanie electorală murdară, în care toate tunurile sînt îndreptate împotriva sa. Șeful statului susține că acest lucru se întîmplă din cauza disperării contracandidaților și anunță că el va desfășura o campanie bazată pe propunerea soluțiilor pentru nevoile oamenilor.

”Toate tunurile sînt îndreptate împotriva mea și încearcă toți, din toată părțile, să atace, să muște. Este un proverb moldovenesc: cîinele care latră, nu mușcă. Toți aceștia care latră, care încearcă să vină cu mesaje, cu diferite dezvăluiri, aceștia-s cei care latră mult, dar în realitate nu pot face nimic”, a spus Igor Dodon.

Președintele a reiterat că în această campanie electorală el nu va enunța numele niciunui contracandidat și se va concentra pe ceea ce vor oamenii.

”Noi avem agenda noastră, știm ce trebuie să facem. Am demonstrat că putem să facem acest lucru și vom veni doar cu soluții la nevoile oamenilor. Vom fi mai aproape de oameni, nu de cei care încearcă să ne provoace”, a menționat șeful statului.

Președintele i-a îndemnat pe oponenții săi să nu se excite și să se relaxeze. Potrivit șefului statului, aceștia nu sînt susținuți nici măcar de membrii lor din raioane, care îi spun în vizitele sale în teritoriu să-și continue activitatea și să nu să se uite la ce spune opoziția.

”Vă știu care sînt strategiile, ele nu corespund cu strategiile noastre. Oamenii foarte bine văd și înțeleg totul. La noi oamenii sînt foarte înțelepți. Foarte mulți recunosc, inclusiv din oponenții noștri, îmi spun: domnul Dodon, numai nu spuneți conducătorilor noștri de partid, voi faceți totul corect, voi în condiții de criză ați găsit bani pentru salarii, pensii, așa că nu le atrageți atenția. Cîinii latră, iar caravana merge. Nu vă uitați la acești șacali”, a spus Igor Dodon.

 

”Nu raportul Kroll trebuie să fie de bază, ci investigațiile procurorilor”

Raportul Kroll a fost o pierdere de bani și de timp, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”. Șeful statului susține că la baza descoperirii fraudei bancare trebuie să stea nu acest raport, ci investigațiile procurorilor.

”Raportul Kroll a fost o filieră greșită lansată de Plahotniuc și toți care au fost la guvernare pentru a ne duce într-o parte de la furtul miliardului. Nu raportul Kroll trebuie să fie de bază, ci investigațiile procurorilor”, a spus Igor Dodon.

Președintele a apreciat activitatea procurorilor din ultimul timp, datorită căreia s-a reușit recuperarea a jumătate din miliardul furat în anul 2014.

”Deja au fost întoarse și sechestrate bunuri, active, în valoare de 6,3 miliarde, practic jumătate din miliardul furat în anul 2014 și aceasta doar din sursele interne”, a menționat președintele Dodon.

Potrivit președintelui, în prezent a început procedura de arestare a activelor și conturilor beneficiarilor fraudei din afara hotarelor Republicii Moldova.

”Lucrurile merg și se mișcă în direcția potrivită”, a conchis președintele țării.

 

”Sînt ONG-uri care în patru ani au primit zeci de milioane de euro din afara țării și care se ocupă doar cu denigrarea noastră”

În Republica Moldova sînt ONG-uri care doar în patru ani au primit zeci de milioane de euro din afara țării pentru a denigra președintele țării și echipa sa. În cîteva zile, pe piața mediatică din Moldova va fi lansată o carte cu date concrete despre cînd, cît și de unde au primit aceste ONG-uri banii. Igor Dodon a declarat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că ediția a fost pregătită de deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, care va fi o adevărată bombă mediatică.

”Recent, am citit o lucrare foarte bună, deputatul nostru Bogdan Țîrdea a pregătit o carte de vreo 800 și ceva de foi despre activitatea ONG-urilor în Republica Moldova. Foarte interesantă. Cred că în două săptămîni o va prezenta public. Sînt ONG-uri care în patru ani au primit zeci de milioane de euro din afara țării și care se ocupă doar cu denigrarea noastră. În lucrare vor fi indicate toate datele: cînd, cît și de unde au primit bani aceste organizații. Cred că va fi o bombă mediatică foarte interesantă. Noi vom înțelege foarte clar, unii spun de influența externe, acolo se vede clar cine și pentru cine lucrează”, a spus președintele.

Șeful statului susține că cu așa gen de ONG-uri nici nu ai nevoie să ai staff electoral.

”Unor oponenți de-ai mei nu le trebuie staff electoral. Lor le trebuie cîteva mii de ONG-uri, care primesc bani din extern, le fac campanie electorală, în fiecare zi se ocupă doar cu denigrarea noastră și îi ridică în slăvi pe alții”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a mai spus că aceștia sînt inclusiv oponenții săi politici, care și-au pus ca scop doar lupta politică cu Dodon.

”Știm cine, știm conturile false, știm conturile care sînt gestionate din afara țării, știm ce ONG-uri se ocupă cu asta”, a declarat președintele țării.

Sursa: a-tv.md

01.10.20 - 11:36
01.10.20 - 00:30
01.10.20 - 00:33
01.10.20 - 00:36
01.10.20 - 00:34
01.10.20 - 16:51
01.10.20 - 16:35
01.10.20 - 14:48
01.10.20 - 14:47
01.10.20 - 16:39
01.10.20 - 16:43
01.10.20 - 18:05
02.10.20 - 00:49
01.10.20 - 16:26
01.10.20 - 11:37