”PRESEDINTELE RASPUNDE”

Igor Dodon se arată sigur că Vladimir Plahotniuc va fi extrădat de autoritățile americane în cel mai scurt timp

Președintele Igor Dodon se declară sigur că Vladimir Plahotniuc va fi extrădat de autoritățile americane Republicii Moldova în cel mai scurt timp. Șeful statului a declarat în cadrul emisiunii că Plahotniuc va răspunde în fața justiției moldovenești pentru toate fărădelegile săvîrșite. 

”Procurorul a spus clar că Plahotniuc a participat la furtul miliardului, toate actele necesare pentru a fi extrădat au fost transmise partenerilor din SUA pentru ca ei să ia decizia corespunzătoare. Eu sper că în viitorul apropiat, de dorit în lunile imediat următoare, procedura să aibă loc. Cred că foarte mulți îl așteaptă pe Plahotniuc în Republica Moldova pentru ca să se expună asupra tuturor învinuirilor ce i se aduc și să răspundă pentru toți acești ani în care el a uzurpat puterea în stat”, a spus președintele.

Ambasadorul SUA la Chișinău Dereck J. Hogan a declarat săptămîna aceasta că autoritățile americane examinează cererea venită din Republica Moldova privind extrădarea fostului lider al Partidului Democrat Vlad Plahontiuc, cercetat în Republica Moldova în dosarul fraudei bancare.

 

Plahotniuc o folosește pe Maia Sandu pentru a scăpa de răspunderea penală și de extrădarea din SUA

Președintele Igor Dodon susține că fostul democrat Vladimir Plahotniuc, inculpat în dosarul fraudei bancare, încearcă să o folosească pe Maia Sandu pentru a scăpa de răspunderea penală și de extrădarea din SUA în Republica Moldova. Șeful statului nu exclude că Plahotniuc a pus la cale un joc prin care vrea să îi convingă pe americani să nu-l extrădeze în Moldova în schimbul susținerii sale pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale.

”Acum Plahotniuc luptă doar cu socialiștii și Dodon. Eu aș putea crede că el joacă astfel pentru ca să o ajute pe Maia Sandu. Poate le-a promis americanilor că o va ajuta pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale. Dacă e așa, atunci cum spune Maia Sandu? Mărul otrăvit! Poftă bună, Maia Sandu! Cu măr otrăvit Plahotniuc, Candu și Șor”, a spus Dodon în timpul emisiunii ”Președintele răspunde”.

Igor Dodon susține că Plahotniuc încearcă să riposteze din SUA prin cumpărarea deputaților și blocarea, cu ajutorul păpușilor sale din grupul Candu-Șor și alte rezerve din PAS și PPDA, a tuturor inițiativelor președintelui. 

”Cumpără deputați, l-a scos de la naftalină pe Voronin, care a început să atace guvernarea și pe mine personal. Ceea ce spune acum Voronin coincide sută la sută cu agenda lui Plahotniuc. El este un păpușar. V-am mai spus cine sînt jucăriile lui în Parlament: grupul Candu și Șor, plus alți cîțiva deputați pe care îi are în rezervă la Maia Sandu și Andrei Năstase. În afara Parlamentului sînt Usatîi, Voronin, pe dreapta este Țîcu și alții. Scopul lor este clar să facă tot posibilul pentru a bloca inițiativele președintelui țării”, a declarat Dodon.

 

Oamenii trebuie să știe că majorarea salariilor la medici, acordarea a cîte 700 de lei la pensionari sînt blocate de coaliția Sandu-Candu-Plaha-Șor

Oamenii trebuie să știe că dacă și astăzi coaliția Sandu-Candu-Plaha-Șor va boicota ședința Parlamentului, atunci vor fi blocate majorarea salariilor la medici, acordarea banilor suplimentari pentru agricultori și plata a cîte 700 de lei suplimentar pentru aproximativ 660 de mii de pensionari din întreaga țară. Avertizarea vine din partea șefului statului, Igor Dodon și a fost făcută în cadrul episodului de vineri al emisiunii “Președintele răspunde”.

Igor Dodon a explicat că potrivit Constituției atunci cînd în Parlament nu este o majoritate, Guvernul este în drept să-și asume responsabilitatea în fața Legislativului pentru proiecte importante, lucru pe care l-a și făcut Executivul miercuri.

Șeful statului a enumerat un șir de proiecte de legi pe care Guvernul și-a luat răspunderea în fața Parlamentului. Este vorba de proiecte foarte importante, cum ar fi acordarea a cîte 700 de lei la peste 660 de mii de persoane, dublarea, în etape, a salariilor la angajații în sistemul medical. „Eu am promis dublarea salariilor în trei etape, începînd cu 1 septembrie, cînd trebuie să crească cu 30 la sută”, a subliniat Igor Dodon. Un alt proiect ține de alocarea suplimentară a 100 de milioane de lei la fondul de subvenționare în agricultură, pentru a ajuta fermierii care au suferit pagube din cauza secetei. „Agricultorii, care au avut de suferit de pe urma secetei, trebuie ajutați? Trebuie!”, a subliniat președintele Igor Dodon.

Un alt proiect prevede acordarea a 50 de milioane de lei pentru a crea infrastructura la platformele industriale care urmează să fie dezvoltate în 16 raioane pentru a crea locuri de muncă. Alte 20 de milioane de lei sînt bani alocați pentru programul „Prima Casă 6”, destinat militarilor.

“Ce face opoziția? Maia Sandu și Andrei Năstase au făcut coaliția Sandu-Candu-Plaha-Șor, au boicotat ședința Parlamentului ca să nu poată intra în vigoare aceste proiecte. Toți acești bani, planificați pentru oameni, nu vor fi achitați”, a subliniat Igor Dodon.

Șeful statului regretă că opoziția blochează activitatea guvernului, iar dacă azi vor boicota ședința Parlamentului, proiectele pentru oameni așa și nu vor intra în vigoare. “Dacă vor bloca și vineri, vom discuta cum facem mai departe. Dar oamenii trebuie să știe cine a blocat majorarea salariilor la medici, blocarea banilor pentru agricultori, blocarea a cîte 700 de lei pentru pensionari”, a precizat președintele țării.

 

Andrian Candu și Sergiu Sîrbu au dorit să adere la PSRM: „Ne predăm, trecem la voi”

Deputații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu ar fi dorit să adere la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Dezvăluirile au fost făcute de șeful statului, Igor Dodon, în cadrul emisiunii de astăzi “Președintele răspunde”.

„În luna iunie a anului trecut, Serioja Sîrbu de la PDM (acum este la partidul Pro Moldova) suna la colegii mei, ridica mîinile: „Ne predăm, trecem la voi”. Eu am spus categoric: pe niciunul nu îl acceptați să treacă la noi”. Președintele a precizat că și Andrian Candu a avut astfel de intenții.

“Candu a fost la mine în birou prin septembrie-octombrie și mulți alții. Eu nu am admis ca vreunul dintre ei să treacă la noi, cu toate că ei erau gata, fără bani, fără nimic: „Vrem să venim în echipa voastră, echipă de perspectivă”. Eu la voi, nici la unul, nici la un partid nu m-am vîrît să scot deputați, cu toate că am avut posibilitate și am posibilitate. Dar nu voi face niciodată acest lucru, eu nu sînt Plahotniuc”, a subliniat șeful statului.

Președintele Igor Dodon a repetat că este necesară modificarea Legii Supreme, pentru a interzice traseismul politic.

„Pentru a rezolva problema asta de principiu trebuie modificată Constituția și sînt de acord cu colegii mei din PSRM. Despre cumpăratul deputaților: de interzis prin lege trecerea dintr-o fracțiune în alta. Nu-ți place? Depune mandatul, ieși din parlament, du-te la alegeri. O să te aleagă poporul, o să fii deputat în parlament”, a explicat președintele Igor Dodon.

 

Despre Vladimir Cebotari: Poți să te tunzi chilug și să sari pe mașină. Așa făceau bandiții în anii 90

Să-și lase Porsche-ul și mănușile albe la Chișinău și să vină să discute cu oamenii. Așa a reacționat președintele Igor Dodon la gestul deputatului din grupul Candu, Vladimir Cebotari, care s-a aruncat pe capota automobilului de serviciu al SPPS în timp ce ieșea din curtea președinției.

Șeful statului a declarat în timpul emisiunii ”Președintele răspunde” că politicienii adevărați ar trebui să vină cu soluții la situația din țară, să susțină Guvernul în acțiunile de combatere a pandemiei, crizei economice, iar pentru a te arunca pe mașină ”multă minte nu trebuie”

”Poți să te tunzi chilug și să sari pe mașină. Așa făceau bandiții în anii 90. Dar încearcă să asiguri un miliard de lei pentru drumuri bune, să rezolvi problemele agricultorilor. Nu trebuie să sară pe mașini, ci să vină prin sate să discute cu lumea. Să-și lase Porsche-ul și mănușile albe la Chișinău și să vină să discute cu oamenii. Mare deștepți și patrioți ăștia din ”Vînd Moldova” sau Pro Moldova. Oamenii le zic ”Vînd Moldova” și așa și este, bandiți, despre ce poți discuta cu ei”, a punctate președintele.

 

Președintele  dezvăluie numele deputatului care a încercat să îl corupă pe Ștefan Gațcan

Ștefan Gațcan a primit oferta de 500 de mii de euro pentru a ieși din PSRM de la deputatul PP ȘOR Violeta Ivanov. Despre aceasta Gațcan i-a povestit președintelui țării.

“Eu am discutat ceva timp în urmă, el a venit într-o zi puțin speriat. Mi-a spus că i-a venit o rudă de la Violeta Ivanov și i-a pus pe masă 500 mii de euro”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”. 

Șeful statului mai spune că i-a sugerat lui Ștefan Gațcan să depună o plîngere la Procuratură, dar acesta a refuzat. “Ce s-a întîmplat cu el cîteva zile în urmă, încă o să aflăm. Eu nu am discutat cu dlui”, a mai adăugat Dodon.

Șeful statului spune că i-a oferit lui Ștefan Gațcan pază de stat la solicitarea președintelui fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță. “Îi era frică de viața sa. Cei care l-au scos și l-au impus cîteva zile în urmă să scrie cerere, probabil… nu știu, el se temea”, a spus președintele.

Igor Dodon a precizat că deputatul Gațcan a beneficiat de pază de stat doar pînă la ieșirea din țară. Ulterior, cu soția și copiii a plecat într-o direcție necunoscută. „A fost decizia lui să plece. Nu l-a obligat nimeni”, a conchis președintele.

 

Igor Dodon despre protestul Candu-Șor la președinție: Au procedat fix ca Plahotniuc cu curcanii

Cazul Gațcan a demonstrat că PRO Moldova, condusă de finul lui Plahotniuc, Andrian Candu, și PP Șor sînt o echipă. Cele două formațiuni au protestat în comun la sediul președinției, în ziua în care Ștefan Gațcan le-a stricat jocul și a renunțat la mandatul de deputat. În cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”, Igor Dodon a spus că dacă cineva mai avea dubii că acești oligarhi “muncesc cot la cot”, după acel protest lucrurile s-au limpezit.

“Mi-am adus aminte cînd Plahotniuc arunca curcani de-asupra gardului de la președinție. Fix așa Candu și Șor. Dacă cineva mai crede că Candu și Șor nu-s împreună… Voi ați văzut ieri cum au ieșit toți împreună, cum au ieșit la protest în fața președinției”, a spus Igor Dodon.

Recent în spațiul public au apărut informații că PRO Moldova și PP Șor pregătesc un protest la casa părintească a președintelui. Igor Dodon a venit cu o avertizare: „Nu vă jucați! Sadovenii sînt oameni gospodari, din răzeși, o să vă primească așa de bine că nu o să vă puteți duce repede din sat. Nu încercați, nu provocați!”.

Sursa: Politics.MD

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40