“PRESEDINTELE RASPUNDE”

Decizia de a ridica treptat restricțiile impuse în carantină este una corectă

Președintele Igor Dodon a declarat că decizia de a ridica treptat restricțiile impuse în carantină este una corectă. Șeful statului a explicat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că dacă toate interdicțiile se scoteau într-o zi, sistemul de sănătate putea intra în incapacitate de a acorda ajutorul medical necesar.

Potrivit Președintelui, în spitalele din Moldova pot fi internați pînă la 4.500 – 5.000 de persoane infectate cu COVID-19. Astfel, dacă toate restricțiile erau să fie ridicate la 15 Mai, atunci în fiecare zi aveau să fie înregistrate cîte 300-400 de cazuri de infectări.

”Și se umpleau spitalele în trei zile. De aceea decizia de a scoate restricțiile treptat a fost corectă. Trebuie să revenim în regim de urgență la dublarea salariilor în sistemul medical ca să motivăm medicii să nu plece din sistem. Trebuie să investim și în aparatajul medical”, a spus Președintele.

Șeful statului a mai adăugat că medicii, epidemiologii, reprezentanții OMS sînt categorici și rezervați în scoaterea tuturor restricțiilor, chiar dacă din punct de vedere economic și social acest lucru ar fi benefic. ”Cunosc specificul activităților economice și mi-aș dori ca aceste restricții să fie scoase cît mai repede. De aceea am propus ca restricțiile să fie ridicate treptat”, a declarat Președintele.

La ora actuală, în Moldova sînt înregistrate 3.165 de cazuri active. În total, au fost tratate 4278 de persoane.

 

Președintele nu va promulga Legea cu privire la ONG în actuala redacție

Dacă Legea cu privire la Organizațiile neguvernamentale va fi aprobată în redacția actuală, securitatea țării va fi pusă în pericol. Asta pentru că documentul permite ONG-urilor să susțină partidele politice, dar și să fie finanțate din exterior. Despre aceasta a vorbit Igor Dodon în cadrul emisiunii “Președintele Răspunde”, ca urmare a întrebării adresate de jurnaliștii de la postul de televiziune ACCENT TV.

“Adică niște băieți de la Harvard își fac un ONG, transferă cîteva milioane, după care acest ONG, împreună cu partidul Maiei Sandu sau Năstase sau oricare alt partid, își începe activitatea politică. Adică, pe de o parte, formațiunea politică nu are venit oficial. Asta înseamnă imixtiune din exterior în politica din Republica Moldova. Acum oponenții spun că dacă nu vom aproba documentul, nu vom primi finanțare de la UE. Cu așa condiții nu avem nevoie”, a spus Igor Dodon.

Totodată, președintele a menționat că acest document a fost aprobat, în prima lectură, în perioada Guvernului Filip. „De atunci, nici un Guvern, nici cel al Maiei Sandu nu s-a preocupat de această Lege, iar acum toți insistă”, a conchis Președintele.

Șeful statului a precizat că dacă documentul va acumula numărul necesar de voturi și va fi aprobat de Parlament, el nu îl va promulga. „Mai țineți minte că UE spune că ne dă 70-80 de mln, după care am aflat că acești bani se duc la ONG. Atunci în ce ne transformăm, în țară bananieră, unde stau cîteva zeci de ONG și conduc țara. Iată ce vor să facă prin această Lege”, a explicat șeful statului.

Precizăm că despre pericolele abordate de Președintele țării au vorbit și experții Centrului Național Anticorupție, cînd au efectuată expertiza proiectului de Lege cu privire la ONG. Experții CNA au recomandat ca documentul să fie modificat.

 

Autoritățile vor identifica resursele necesare pentru ajutorul financiar de 700 de lei, care va fi acordat pensionarilor

Președintele Igor Dodon susține că autoritățile vor identifica resursele necesare pentru achitarea ajutorului financiar unic în valoare de 700 de lei pentru toți pensionarii cu o pensie de pînă la 3.000 de lei. Șeful statului a declarat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că indemnizația va fi achitată imediat ce Parlamentul va vota legea. ”Am discutat cu colegii de la Guvern. Acest proiect de lege va fi propus Parlamentului și acești bani vor fi achitați. Noi ne dorim mai repede, depinde cînd Parlamentul va vota această lege. Sperăm că la 1 August sau 1 Septembrie, ori cel tîrziu la 1 Octombrie, de Ziua Internațională a Oamenilor în Etate”, a spus șeful statului.

Președintele a declarat că acest Guvern are drept prioritate achitarea la timp a salariilor, pensiilor, ajutorului de 700 de lei, alocarea resurselor pentru reparația drumurilor.

Igor Dodon a inițiat, la începutul acestei săptămîni, acordare a unui ajutor unic de 700 de lei pentru toți pensionarii din țară care au o pensie de pînă la 3.000 de lei. Inițiativa șefului statului a fost criticată de liderii opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase. Aceștia califică suportul acordat pensionarilor unul populistși electoral.

 

Președintele țării va merge la parada de la Moscova, dacă aceasta va fi organizată

Dacă autoritățile ruse vor decide să organizeze parada de la Moscova în data de 24 Iunie, așa cum s-a anunțat anterior, Președintele țării, Igor Dodon, va merge la eveniment. În cadrul emisiunii live „Președintele Răspunde”, șeful statului a precizat că toate cheltuielile în aceste cazuri sînt acoperite de autoritățile ruse. Totodată, Igor Dodon a precizat că se va consulta cu medicii, dacă va trebui să stea 14 zile în carantină, la revenirea din Rusia.

“Decizia Comisiei pentru Sănătate Publică specifică că în interes de serviciu, persoanele care pleacă înafara țării sau intră în țară nu sînt obligate să intre în carantină, dacă nu au simptome. Voi cere poziția oficială a specialiștilor din domeniu atunci cînd voi decide să merg. Cît de corectă este decizia în situația de pandemie? Eu consider că este o decizie corectă. 9 Mai este Ziua Victoriei. În acest an sînt marcați 75 de ani de atunci. Cel care nu respectă trecutul, nu are viitor. De aceea, dacă va fi organizată parada, la 24 Iunie, la sigur voi participa”, a spus Igor Dodon.

În acest an, din cauza pandemiei, autoritățile ruse au amînat tradiționala paradă de la Moscova, care se organizează de 9 Mai.

 

“Întoarcerea Aeroportului este obiectiv strategic al statului”

Întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului este o prioritate pentru noi. Declarația a fost făcută de Igor Dodon, în cadrul emisiunii “Președintele Răspunde”. Șeful statului a explicat cum este posibil acest lucru. „Avia Invest era datoare statului cu 22+9 mln lei. În baza la asta a început procedura de insolvabilitate. În regim de urgență, ei au găsit bani și au achitat datoria. Evident că nu poate merge insolvabilitatea, dacă nu are datorii la stat, dar asta nu înseamnă că noi nu o să atingem obiectivul de a reîntoarce Aeroportul în gestiunea statului. Este obiectivul strategic al nostru. Acolo sînt o mulțime de încălcări. Pînă pe 30 Iunie, investițiile pe care ei nu le-au făcut sînt de peste 60 de mln euro datorii la investiții. Pe aceste abordări o să se meargă mai departe”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului a precizat că din această cauză, în ultima perioadă, s-au activizat Andrian Candu și Ilan Șor. Totodată, Igor Dodon a reiterat că procedura de insolvabilitate putea fi începută în Vara lui 2019, de Guvernul Sandu. “În loc să pornească această insolvabilitate, ei stăteau cu Rothschild prin cabinete închise”, a conchis șeful statului.

 

“Într-o lună va începe reparația drumurilor locale”

Într-o lună, drumurile din țară se vor transforma în șantier. Șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că va începe reparația drumurilor locale, așa cum s-a promis. Săptămîna trecută, a fost aprobată Hotărîrea de Guvern și în scurt timp documentul va fi publicat în Monitorul Oficial. Ulterior, autoritățile vor organiza licitațiile.  „Cel mai probabil, la sfîrșit de Iunie, început de Iulie, în fiecare sat vor începe reparațiile drumurilor și sperăm că pînă la sfîrșit de Noiembrie se vor finaliza. Știu că oamenii așteaptă acest lucru”, a precizat Igor Dodon.

Precizăm că în acest an, pentru programul „Drumuri Bune” au fost alocați 1 miliard și 350 de lei.

 

“Pînă în Iunie 2019, toți judecătorii nu luau nici o decizie fără coordonarea cu oficiul central al PDM”

Președintele Igor Dodon a declarat că, pînă în Iunie 2019, sistemul de drept din Moldova era subordonat în totalitate fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Șeful statului a menționat, în timpul emisiunii ”Președintele răspunde”, că judecătorii coordonau cu oamenii lui Platotniuc pînă și deciziile pe care trebuiau să le emită în dosarele de desfacere a căsătoriei.

”Pînă în Iunie 2019, toți judecătorii nu luau nici o decizie fără coordonarea cu oficiul central al PDM. S-a ajuns pînă și la divorțuri – cui să-i dea mașina sau casa. Deciziile se luau la PDM de oamenii lu Plahotniuc. Judecătorii știu”, a spus Dodon.

Președintele a declarat că același lucru se întîmpla și în organele Procuraturii. Potrivit șefului statului, prin procurorii subordonați, Plahotniuc și oamenii lui au ruinat un șir de afaceri.

”Cîți oameni se temeau să vorbească la telefon sau de cîți oameni s-au apropiat oamenii lui Plahotniuc,Țuțu și alții, care spuneau: ”businessul acesta este la tine bunișor. Cît costă?” Oamenii de afaceri dacă spuneau că nu sînt interesați apărea dosarul deschis de unii ca alde Morari (Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție –n.r.) sau Chitoroagă (Nicolae Chitoroagă – șeful PCCOCS) și vă puneau la pușcărie, la răcoare pe vreo 4-5 luni, ca să vă gîndiți pînă veți scrie businessul pe cutare. Cîți ați fost ruinați așa pînă în Iunie anul trecut? Văd că unii au uitat de lucrul acesta”, a declarat șeful statului.

Potrivit Președintelui, odată cu schimbarea guvernării în Iunie 2019, s-au schimbat și lucrurile în Justiție.Șeful statului a reiterat că el personal nu s-a implicat și nu se va implica în Justiție și în activitatea Procurorului General.

”În ultimele șase luni, de cînd avem un nou procuror general, nu avem nici un caz cînd s-a mers cu masca-show la oamenii de afaceri ca să le închidă businessul. Au fost închise un șir de dosare politice. Ne place sau nu ne place. Unii dintre ei sînt oponenții mei politici care mă critică și fac proteste prin fața Președinției. Procuratura își face lucrul profesionist, iar cei care încearcă să mă acuze de subordonarea Justiției, să-și amintească ce a fost anterior și să nu creadă că noi vom proceda la fel”, a declarat Președintele țării.

 

Igor Dodon a chemat politicienii să nu facă speculații pe seama decesului copilului din Hîncești: Este o tragedie! Nu putem da vina pe nimeni!

Președintele țării, Igor Dodon, susține că moartea băiețelului de doar 6 anișori din Hîncești este o tragedie pentru toată țara și a invitat clasa politică să nu speculeze pe marginea acestui caz. Șeful statului a exprimat condoleanțe familiei îndurerate și a declarat că este gata să acorde tot ajutorul necesar. Igor Dodon a precizat că, la indicația sa, erau gata să implice în acțiunile de căutare a minorului dispărut 300-400 de militari.

”Ceea ce s-a întîmplat este o tragedie! Nu putem da vina pe nimeni! Să nu facem din tragedia oamenilor politică! Să nu ne ocupăm cu PR politic pe nevoile oamenilor! Dacă putem să-i ajutăm, haideți să îi ajutăm!”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”.

În context, șeful statului a explicat că, în prezent, din cauza pandemiei, grădinițele nu pot fi deschise, pentru că aceasta ar putea duce la infectarea în masă a copiilor.

La 26 Mai, un băiețel de 6 ani din Hîncești a fost dat dispărut de părinții săi. La două zile de căutări, corpul neînsuflețit al minorului a fost găsit în veceul din curea casei.

 

Igor Dodon, despre extrădarea lui Plahotniuc: Procurorul General muncește și cred că obiectivul va fi atins

Pe cînd era ministru de Interne, Andrei Năstase a preferat să facă show în schimbul acțiunilor concrete care ar fi dus la extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din SUA. Anunțul a fost făcut de șeful statului Igor Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”.

Potrivit Președintelui, Procuratura Generală a lansat mai multe acțiuni concrete de extrădare a lui Plahotniuc în țară. Igor Dodon susține că lucrurile se mișcă, iar cei care au încălcat legea trebuie să răspundă. ”Comparativ cu acele acțiuni pe care le-a făcut anterior ministrul de Interne, prin luna Octombrie, scrisori adresate încolo-încoace. Nouă nu ne trebuie show, noi avem obiectivul clar ca cei care au fugit din țară să fie aduși și să răspundă în fața legii aici. Procurorul General muncește și cred că obiectivul va fi atins”, a spus Igor Dodon.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză, acestea vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii pentru a fi extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova.