“PRESEDINTELE RASPUNDE”

“Curtea Constituțională a confirmat că noi am avut dreptate și că Maia Sandu a fost demisă corect”

Președintele Igor Dodon susține că, prin decizia din 21 mai, Curtea Constituțională a confirmat că Maia Sandu a fost demisă legal din funcția de premier al Republicii Moldova. Șeful statului a declarat, în cadrul emisiunii săptămînale ”Președintele răspunde”, că Înalta Curte a stabilit că filtrul suplimentar de selectare a candidatului la funcția de Procuror General creat la inițiativa premierului de atunci Maia Sandu și, ulterior, asumarea răspunderii de către Sandu au fost anticonstituționale.

”De fapt, noi am preîntîmpinat-o. Maia Sandu vroia să înăsprească și mai tare, atunci cînd a depus asumarea responsabilității și noi am înaintat moțiunea de cenzură. Curtea Constituțională a confirmat că noi am avut dreptate și că ea a fost demisă corect, pentru că ceea ce a propus anul trecut a fost anticonstituțional”, a declarat Președintele.

Șeful statului a mai spus că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, este un bun profesionist, integru și cu verticalitate, din care cauză nu convine grupării Plahotniuc și acoliților săi Andrian Candu și Ilan Șor.

Magistrații Curții Constituționale au stabilit că Guvernul condus de Maia Sandu a încălcat Constituția, atunci cînd a creat o comisie și a organizat concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General.

 

Președintele țării a explicat cum partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase fac jocul fugarului Vladimir Plahotniuc

Igor Dodon a declarat, în cadrul ediției săptămînale ”Președintele răspunde”, că partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase fac jocul fugarului Vladimir Plahotniuc. Potrivit șefului statului, forțele de dreapta merg pe același scenariu pe care Plahotniuc l-a folosit acum un an pentru a discredita PAS și PPDA. În opinia lui Igor Dodon, solicitarea forțelor de dreapta de a suspenda Președintele țării se face în contextul campaniei electorale și este dirijată de Plahotniuc.

”Orice procedură de acest fel nu are nici o șansă. Comisii de acestea au mai fost. Vă aduc aminte, Plahotniuc a făcut comisia ”Open Dialog” împotriva Maiei Sandu. Văd că tabăra de dreapta face același lucru. Acei care inițiază aceste comisii chiar nu înțeleg că fac jocul lui Plahotniuc? Voi mergeți exact pe scenariul lui. Nu vreau să cred că cei de la Năstase sînt în contact direct cu Plahotniuc, dar voi faceți fix ceea ce vrea el. Care-i sensul să ceri demisia Președintelui dacă peste cinci luni sînt alegeri prezidențiale?”, a spus Igor Dodon.

Președintele a declarat că nu-și va da demisia, iar dacă va participa sau nu la alegerile prezidențiale, va decide peste trei luni. Acum, spune Președintele, oamenii au nevoie de soluții concrete la seceta care a afectat agricultura și la alte probleme de ordin social-economic.

”Pot să vă asigur. Dacă voi participa sau nu, vom decide în septembrie pentru că acum avem alte probleme, merg în raioane, oamenii mă întreabă despre cum vom ajuta agricultura, salarii, pensii. Nu-mi este de alegeri acum și cred că nici pe oamenii nu-i interesează acum alegerile”, a spus președintele.

La 1 noiembrie 2020, în Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale.

 

Igor Dodon face glume pe seama coruperii deputaților

”Interesant business are Plahotniuc. Întîi cumpăra deputați de la comuniști pentru PD. Spunea Diacov sau Voronin, 300 sau 400 de mii de euro. Dar acum îi cumpără de la PD și îi dă lui Șor, cu 500-600 de mii de euro. Business interesant, какой-то американский. Nu știu ce vă învață pe voi la Miami acolo, dar ați cumpărat ca să îi aduceți în PD, acum tot voi le dați bani ca să îi scoateți din PD”.

Așa a comentat Președintele țării, Igor Dodon, ieșirea mai multor deputați democrați din formațiune. În cadrul unei noi ediții a emisiunii „Președintele răspunde”, șeful statului a menționat că un Parlament în care au loc astfel de fenomene își pierde credibilitatea. „Dacă mai pleacă doi trei deputați din coaliția majoritară, atunci mai bine să dizolvăm acest Parlament. Cît va dura acest lucru? Ideal ar fi ca odată cu prezidențialele să aibă loc și alegerile parlamentare anticipate”, a mai spus Igor Dodon. Șeful statului spune că există o probabilitate destul de mare că majoritatea parlamentară PSRM-PDM va mai activa cîteva luni.

 

Șeful statului spune că înregistrările video din sediul PDM au fost trucate: Scopul este să mă destabilizeze psihologic, ca eu să cedez

Președintele Igor Dodon susține că știa că este filmat atunci cînd mergea la întrevederile cu fostul lider PDM Vladimir Plahotniuc. Șeful statului a declarat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că înregistrările video trucate, care sînt lansate în aceste zile în spațiul mediatic, au scopul de a-l destabiliza moral și de a-l determina să nu mai candideze la un mandat de Președinte al Republicii Moldova.

”Scopul este să mă destabilizeze psihologic, ca eu să cedez. Cu cît sînt mai aproape alegerile, cu atît mai multe atacuri sînt la adresa mea. Cu toate că eu nu am anunțat că voi participa, toți înțeleg că în eventualitatea participării mele la alegerile prezidențiale am cele mai bune șanse. De acea au început să mă atace”, a declarat Dodon.

Potrivit Președintelui, aceste atacuri vin din partea oponenților politici care speră că îi vor fi concurenți la următoarele alegeri prezidențiale, dar și din partea lui Vladimir Plahotniuc, care vrea să se răzbune pentru că a fost debarcat de la guvernare. ”Mă atacă foarte dur și Plahotniuc care, datorită acțiunilor pe care noi le-am întreprins anul trecut, a fost nevoit să fugă din Moldova și încearcă să plaseze diferite secvențe pe care le-a filmat pe ascuns și pe care știam că le filma”, a spus Igor Dodon.

Președintele a reiterat că și-a asumat o această povară conștient, iar toate încercările lui Plahotniuc de a-l denigra nu vor avea niciun efect. ”Primesc mesaje de tot felul, că dacă nu mă opresc am să primesc nu știu ce, așa a fost și anul trecut. Anul trecut am dat dovadă de caracter și am mers pînă la capă și în acest an tot voi da dovadă de caracter și vom merge pînă la capăt”, a menționat șeful statului.

Igor Dodon susține că cei care îl atacă și îi cer acum demisia sînt conservele oligarhice ale lui Plahotniuc, care încep să se dea de gol: Andrian Candu, Partidul Șor, Iurie Reniță, Renato Usatîi. ”Vedeți, toată banda e clară. Acestea sînt păpușile lui Plahotniuc, conservele oligarhice. Șor, Candu în Parlament, balabolul în afara Parlamentului și are cîteva conserve în tabăra unioniștilor, de-alde Reniță, care fac același joc”, a spus Președintele.

 

Igor Dodon, despre stabilirea datei alegerilor, dar și în ce caz scrutinul ar putea fi anulat

Șeful statului, Igor Dodon, a declarat că stabilirea pe 1 noiembrie a datei alegerilor prezidențiale este un semnal clar dat de către autorități că nu au de gînd să prelungească mandatul Președintelui. Parlamentul Republicii Moldova a hotărît că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie. Decizia a fost luată la propunerea Președintelui Igor Dodon.

”Este o decizie importantă deoarece noi trebuie să dăm un semnal clar: actuala conducere nu are de gînd să prelungească mandatul Președintelui”, a spus Dodon.

Președintele a explicat că dacă scrutinul era stabilit pentru data de 25 octombrie, atunci perioada electorală trebuia să înceapă în luna august. De asemenea, potrivit legii, alegerile puteau fi stabilite și pe 22 noiembrie. ”Înțelegem că există riscul ca la toamnă să fie înregistrat un nou val de infectări cu COVID-19. De aceea noi am decis să le organizăm pe 1 noiembrie și sper foarte mult că situația epidemiologică va permite organizarea și desfășurarea alegerilor la această dată”, a spus Președintele.

Șeful statului a mai adăugat că dacă Parlamentul va institui situația de urgență atunci, potrivit Constituției, toate alegerile se anulează sau se amînă. ”Dar sper foarte mult că scrutinul va avea loc în toamnă”, a subliniat Igor Dodon.