PRESEDINTELE R. MOLDOVA S-A INTILNIT CU O DELEGATIE A OFICIALILOR DE RANG INALT DIN AUSTRIA

Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere cu o delegație a oficialilor de rang înalt din Austria, care se află cu o vizită în țara noastră. Președintele Igor Dodon l-a salutat pe domnul Thomas Buchsbaum, Reprezentant Special al Parteneriatului Estic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Austria, doamna Christine Freilinger, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Austriei în Republica Moldova, și reprezentanții Ministerului Apărării din Austria. În cadrul discuției, părțile au abordat mai multe subiecte actuale ce vizează relațiile bilaterale dintre Moldova și Austria.

În mod special, șeful statului a remarcat sprijinul pe care l-a acordat Austria în calitate de stat ce a deţinut preşedinţia OSCE în anul 2017. Totodată, Igor Dodon a anunțat că țara noastră mizează și în continuare pe susținerea Austriei în domeniul cooperării interstatale, în construirea relaţiilor cu institutele oficiale europene în contextul preluării de către Austria a preşedinţiei Uniunii Europene, din 1 iulie 2018. În același timp, Președintele țării a declarat că pledează pentru o eficientizare maximă a cooperării dintre Republica Moldova şi Republica Austria.

În cadrul dialogului, interlocutorii au făcut un schimb de opinii pe marginea realizării intereselor economice ale Moldovei în corespundere cu înţelegerile ce ţin de Acordul de Liber Schimb Comercial cu UE (DCFTA) şi noile oportunităţi generate de statutul de ţară-observator în cadrul UEEA.

Totodată, Igor Dodon a menţionat interesul pentru experienţa Austriei în promovarea statutului de neutralitate permanentă a ţării şi impactul acestuia în formarea conștiinței naționale şi în dezvoltarea statului. Tot în cadrul acestei întrevederi, Președintele le-a mulţumit colegilor austrieci pentru deschidere şi dorinţa de a oferi un sprijin amplu Moldovei în promovarea conceptului de consolidare a statutului de neutralitate al ţării noastre.

De asemenea, părțile au discutat despre vizita în Republica Moldova a vice-cancelarului Austriei Heinz-Christian Strache și doamna ministru federal al afacerilor externe, Karin Kneissl, preconizată pentru luna iulie curent.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova