PRESEDINTELE R. MOLDOVA IMPREUNA CU EX-AMBASADORUL REPUBLICII TURCIA AU DAT START LUCRĂRILOR DE REPARATIE A SEDIULUI PRESEDINTIEI

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu ex-ambasadorul Republicii Turcia, Hulusi Kılıç, au dat start lucrărilor de reparație a sediului Președinției Republicii Moldova.

Șeful statului a remarcat că acest edificiu este un simbol al statului și al statalității țării noastre. Igor Dodon a subliniat că anume aici au avut loc primele ședințe ale Parlamentului, atunci cînd a fost creată Republica Moldova ca stat independent.

Totodată, Președintele a menționat că această clădire a fost devastată în urma tentativei de lovitură de stat în aprilie 2009. Șeful statului și-a exprimat regretul că cei care au guvernat țara timp de 9 ani nu au întreprins nimic pentru a o renova.

“Imediat după ce am fost ales în funcția de Președinte al Republicii Moldova, am promis că voi face tot posibilul pentru a repara sediul Președinției. Înțelegînd că statul, bugetul de stat are alte priorități (școli, drumuri, grădinițe, pensii, salarii), am subliniat că voi face tot posibilul ca să identificăm surse externe pentru a repara clădirea. Începînd cu luna ianuarie a anului trecut, m-am adresat la diferiți parteneri externi, și salut faptul că președintele Republicii Turcia, Recep Tayyp Erdogan, a răspuns solicitărilor noastre, și s-a oferit să acopere integral cheltuielile pentru reparația clădirii Președinției. Astfel, atît pentru reparație cît și pentru mobilă, statul nu va cheltui niciun leu”, a menționat șeful statului.

Prin intermediul Agenției turce de Coordonare și Cooperare (TIKA), Guvernul Turciei a efectuat toate procedurile legale necesare pentru selectarea companiei care va efectua lucrările de construcție.

Igor Dodon a subliniat că pe parcursul a 2 decenii, această Agenție a implementat zeci de proiecte de menire socială în Găgăuzia și în alte regiuni ale Moldovei, inclusiv în municipiul Chișinău.

Igor Dodon și-a exprimat speranța că darea în exploatare a sediului renovat al instituției prezidențiale, va avea loc pe data de 27 august – Ziua Independenței Republicii Moldova. În legătură cu aceasta, șeful statului a adresat omologului său turc nvitația oficială de a participa la acest eveniment important.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova