PRESEDINTELE R. MOLDOVA, IGOR DODON, A PARTICIPAT LA EMISIUNEA „PUTEREA A PATRA”

Funcția de președinte al Parlamentului, garanție pentru socialiști

Funcția de președinte al Parlamentului ar fi o garanție pentru socialiști pentru că Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost suspendat de cinci ori în ultimii doi ani jumătate.  Atunci cînd sînt încercări de a destitui șeful statului, rămîne să exercite funcția de șef al statului președintele Parlamentului. Explicația a fost oferită de Igor Dodon la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

„Speakerul Parlamentului este aproape imposibil de a fi scos din funcție. În ultimii zece ani de guvernare pro-europeană o dată a fost scos speakerul, în 2013, mai mult nu a fost”, a menționat șeful statului.

Igor Dodon spune că a făcut tot posibilul, în calitatea sa de Președinte al Republicii Moldova, să existe o majoritate parlamentară. De asemenea, șeful statului consideră că responsabil de alegeri anticipate, dacă acestea vor avea loc, va fi blocul ACUM. Totuși, Președintele menționează că pînă cînd nu există o altă decizie a Consiliului republican al PSRM, mai există o șansă.

 

Despre alianță dintre ACUM și PSRM

Liderul neformal al PSRM a declarat că are cunoştinţă despre discuțiile ce au loc în interiorul blocului politic ACUM. Potrivit lui Igor Dodon, inițial Andrei Năstase era favorabil creării unei coaliții cu PSRM, însă s-a ciocnit de nedorința celui de-al doilea lider ACUM, Maia Sandu. Între timp, susține Dodon, realizînd că nu-i va reveni nici o funcție importantă în stat ca urmare a unui alianțe cu socialiștii, Năstase nu mai privește cu ochi buni o coaliție cu PSRM, în timp ce Maia Sandu s-a răzgîndit, iar acum își dorește să coalizeze cu socialiștii.

„La ei știți care e situația? Cînd ea vrea, el nu vrea. Cînd el vrea, ea nu vrea. Din start, Andrei voia coaliție cu socialiștii. Maia nu voia. În fiecare zi vin mesageri de la ACUM. Dar nu voi da nume. Numai că ai noștri îi mai trimit să se uită la Ora de Ras, la Jurnal TV. Acum cînd Andrei a văzut că rămîne fără funcție (n. r. - face referire la condiția socialiștilor de a obține funcția de președinte al Parlamentului, post pentru care ACUM l-a propus pe Andrei Năstase), deja el nu vrea, dar Maia vrea. Ei vor doar funcții, parcă-s copii. Ei vor numaidecît posturi”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

 

Democrații, ca și cei din blocul ACUM, vor să guverneze singuri

Președintele țării Igor Dodon spune că, în opinia sa, decizia finală privind crearea unei coaliții parlamentare sau organizarea alegerilor anticipate va fi luată în perioada 3-7 iunie, cînd ar fi ultima săptămînă înainte de expirarea termenului prevăzut de Constituție, după care șeful statului are dreptul să dizolve Parlamentul.

Igor Dodon spune că Partidul Socialiștilor (PSRM) nu poartă discuții cu Partidul Democrat (PD), dar că, în cazul în care PD va accepta toate condiționalitățile înaintate celor de la ACUM privind crearea unei alianțe, atunci PSRM va avea de ales.

„Să presupunem că PD ar accepta tot ceea ce cerem noi de la ACUM, atunci cei din PSRM ar fi puși într-o situație. Ce vor face? Nu știu, nu pot să vă spun la această etapă”, a declarat Igor Dodon la emisiunea Puterea a Patra de la N4.

De asemenea, șeful statului, care se declară și lider informal al PSRM, spune că socialiștii ar putea organiza o nouă reuniune a Consiliului Republican pentru a lua o decizie finală. Ședința ar urma să aibă loc pe 3 sau 4 iunie.

„Nu cred că o să se ajungă la aceste discuții, fiindcă PD e ca și ACUM, vor să guverneze singuri”, a mai comentat Dodon.

 

PSRM este de acord că trebuie să „prietenim” cu toți

Partidul Socialiștilor și-a temperat mesajele geopolitice, afirmă liderul neformal al PSRM, Igor Dodon.  Potrivit acestuia, despre acest lucru au fost informați și reprezentanții politici americani și europeni, iar în cazul în care PSRM va accede la putere, socialiștii nu vor umbla nici la actuala denumire a MAEIE - „Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova” (MAEIE). „Denumirea MAEIE va rămîne tot așa”, a punctat Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.

„PSRM și-a temperat mesajele geopolitice. PSRM este de acord și susține poziția Președintelui că trebuie să prietenim cu toți. Aceste viziuni sînt acceptate și de Occident. Noi am discutat despre asta, și Bruxelles, și Washington acceptă, noi am discutat cu ei”, a spus șeful statului.

Cu toate acestea, potrivit lui Dodon, socialiștii nu vor accepta mesajele unioniste în cadrul unei eventuale guvernări de coaliție. „Sau se dorește un parteneriat sincer, de durată, fără geopolitică, dar fără unionism sau nu”, a mai spus acesta.

Sursa: noi.md