PRESEDINTELE R. MOLDOVA, IGOR DODON A PARTICIPAT LA CEREMONIA FESTIVA DE ARBORARE A DRAPELULUI DE STAT AL R. MOLDOVA

Astăzi, cînd țara noastră celebrează Ziua Drapelului și a Stemei de Stat al Republicii Moldova, Președintele țării, Comandant Suprem al Forțelor Armate, Igor Dodon a participat la ceremonia festivă de arborare a Drapelului de Stat care a avut loc la Ministerul Apărării.

În cadrul ceremoniei, șeful statului a rostit următorul discurs:

Domnilor militari,

onorată asistență,

Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră cu prilejul sărbătorii Zilei Drapelului de Stat.

Cu certitudine, Drapelul de Stat simbolizează trecutul, prezentul și viitorul Republicii Moldova, reflectă principiile democratice a statului și tradiția istorică.

Din cele mai vechi timpuri drapelul a constituit simbolul onoarei, vitejiei și gloriei militare, care reamintește ostașilor de tradiția sacră de a servi cu credință patria și de a apăra cu bărbăție și devotament suveranitatea și independența țării, precum și de faptele glorioase ale predecesorilor noștri.

Vreau să vă reamintesc că anume marele domnitor Ștefan cel Mare a ridicat la nivel suprem rolul drapelului instituind steaguri pentru toate ținuturile principatului Moldovei. Anume de atunci datează și primele imagini ale steagului moldovenesc.

Tot astăzi celebrăm Stema de Stat, simbol al Republicii Moldova, care își are originile în secolul al XIV-lea și redă continuitatea heraldică și spirituală cu vechea Țară a Moldovei.

Simbolica statală are o menire deosebită în cultivarea și perpetuarea sentimentului de coeziune socială, contribuind la întărirea ideii de apartenență la o comunitate. Cinstirea acestor elemente emblematice de către fiecare cetățean reprezintă nu doar un omagiu adus înaintașilor ce au luptat cu credință și sacrificiu pentru libertate, dar și o veritabilă lecție de educație civică și patriotism pentru generațiile în creștere.

Drapelul de Stat este și simbolul statalității, simbolul cetățenilor și vă îndemn să fim întotdeauna demni de el, să-l arborăm și să-l cinstim cu onoare și mîndrie.

În această zi solemnă, Vă urez tuturor sănătate şi bunăstare, succese şi realizări în munca de făurire a unui viitor prosper în Republica Moldova.

Serviciul de Presă al Președinției R. Moldova