PRESEDINTELE R. MOLDOVA, IGOR DODON A AVUT O INTREVEDERE CU FARIT MUHAMETSIN, AMBASADORUL RUSEI

În cadrul întrevederii, părțile au discutat mai multe subiecte cu privire la politica internă şi externă. A fost abordată în detalii vizita pe care urmează să o efectueze șeful statului la Moscova, în perioada 8-10 mai, inclusiv participarea Președintelui la 9 Mai la Parada Victoriei din Piaţa Roşie. Totodată, oficialii au discutat detaliile întrevederilor cu conducerea Rusiei.

În mod aparte, părțile au discutat despre progresul în reglementarea diferendului transnistrean, în special paşii întreprinşi de partenerii în negocieri, inclusiv Rusia. În cadrul discuţiei, au abordat chestiunea privind eventualitatea reluării livrărilor de energie electrică de la CHE Cuciurgan pentru consumatorii din RM.

Printre subiectele abordate, a figurat şi semnarea acordului privind garanţiile sociale pentru cetăţenii Moldovei aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse şi pentru cetăţenii Rusiei aflaţi pe teritoriul Moldovei. În particular, acest acord vizează calcularea vechimii în muncă, a pensiilor şi a prestaţiilor sociale pentru cetăţenii Moldovei aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse. Avînd în vedere faptul că 2/3 din compatrioţii noştri din străinătate se află pe teritoriul Rusiei, această problemă urmează să fie soluţionată cît mai urgent. Acordul în cauză a fost elaborat acum 3 ani în urmă, dar, deocamdată, n-a demarat procesul de realizare. Subiectul respectiv a fost luat sub controlul Președintelui Republicii Moldova fiind convins că, în curînd, acest acord va putea fi semnat.

Serviciul de Presă al Președinției R. Moldova