PRESEDINTELE R. MOLDOVA A CONFERIT “ORDINUL DE ONOARE" AMBASADORULUI REPUBLICII BULGARIA IN TARA NOASTRA

Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere de rămas bun cu domnul Petar Vîlov, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în Republica Moldova, în legătură cu încheierea mandatului la Chișinău.

Șeful statului a apreciat contribuția diplomatului adusă la dezvoltarea relațiilor moldo-bulgare în diverse domenii. În context, Igor Dodon a menționat faptul că comerțul bilateral în anul 2017 a constituit 152 milioane de dolari, ceea ce este cu 14% mai mult, decît în 2016. De asemenea, Președintele a subliniat că în Republica Moldova activează circa 200 de companii cu capital bulgar.

Totodată, a fost remarcată dezvoltarea relațiilor politice bilaterale. “În noiembrie 2016, Președintele de atunci al Bulgariei, Rosen Plevneliev, a întreprins o vizită în țara noastră, și urmează să fie efectuată o vizită de răspuns a Președintelui Republicii Moldova în Bulgaria. In 2017, ne-a vizitat vice-președintele Bulgariei, doamna Iliana Iotova”, a menționat Igor Dodon.

De asemenea, șeful statului a remarcat că un rol semnificativ în parteneriatul moldo-bulgar îl joacă comunitatea bulgară din Republica Moldova. “Potrivit recensămîntului, în Moldova trăiesc circa 52 mii de bulgari, în special, în raionul și orașul Taraclia, unde în anul 2017 a fost deschis Consulatul Bulgariei” - a subliniat Președintele țării.

În semn de respect față de poporul bulgar și pentru contribuție la dezvoltarea și consolidarea relațiilor de prietenie și colaborare moldo-bulgare, Igor Dodon a conferit ”Ordinul de Onoare” domnului Petar Vîlov.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova