PRESEDINTELE R. MOLDOVA A AVUT O INTREVEDERE CU PRESEDINTELE DUMEI DE STAT A RUSIEI

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întîlnit cu preşedintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Veaceslav Volodin. Șeful statului a menționat că este una din multiplele întrevederi cu dumnealui. Igor Dodon i-a mulţumit domnului Volodin pentru eforturile depuse în scopul dezvoltării relaţiilor interparlamentare dintre ţările noastre.

Președintele R. Moldova a spus că între Moldova şi Rusia, în ultimul an şi jumătate, relaţiile au evoluat pozitiv la nivelul şefilor de state și la nivel de regiuni. Totodată, șeful statului a menționat că în prezent, este nevoie de a lucra în vederea sporirii calităţii raporturilor bilaterale la nivel interparlamentar şi interguvernamental.

Președintele și-a exprimat convingerea că relaţiile dintre toate ramurile puterii de stat ale ţărilor noastre se vor îmbunătăţi după alegerile parlamentare, care vor avea loc în Moldova peste cîteva luni.

Totodată oficialul a subliniat că împreună cu echipa se pronunţă pentru o politică externă echilibrată a ţării noastre, pentru relaţii de prietenie atît cu Vestul, cît şi cu Estul.

În acest context, Igor Dodon a informat despre obţinerea de către Republica Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. “Acest statut ne oferă posibilitatea de a coopera mai activ cu UEEA şi cu toate statele-membre ale acestei formaţiuni”, a menționat șeful statului.

De asemenea, Igor Dodon a mulțumit conducerii Federaţiei Ruse în frunte cu Preşedintele, Vladimir Putin, pentru politica înţeleaptă şi cu adevărat prietenoasă față de Moldova. “Graţie înţelegerilor obţinute, am reuşit să stopăm tendința negativă de scădere a cifrei de afaceri dintre ţările noastre. Respectiv, în anul 2017 am obținut o creştere de 10 la sută a cifrei de afaceri, iar de la începutul anului 2018 a fost înregistrată o creștere de circa 25%, ceea ce, indiscutabil, este un semnal pozitiv”, a subliniat Igor Dodon.

Președintele Moldovei l-a invitat pe reprezentantul Dumei de Stat a Federației Ruse să participe la Congresul Mondial al Familiei, care se va desfășura la Chişinău, în septembrie, 2018.

Domnul Volodin la rîndul său a confirmat că Duma de Stat a Federației Ruse va delega la acest forum internaţional de amploare și de o imortanță majoră pe vicepreședintele Dumei de Stat.

La finalul întrevederii părțile s-au expus pentru consolidarea și extinderea relațiilor de colaborare bilaterală dintre Moldova și Rusia în interesul popoarelor noastre.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova