Presedintele PES, Serghei Stanisev: O Europa cu doua viteze risca sa devina o Europa impartita in doua clase

Președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanișev, fost lider al Partidului Socialist Bulgar, Serghei Stanișev, a estimat, Marți, la Berlin, că o Europă cu două viteze riscă să devină o Europă împărțită în două clase, existînd riscul unor diviziuni grave, relatează BTA.

'Politica de coeziune și libera circulație a persoanelor sunt cele mai mari avantaje pentru țările din Europa Centrală și de Est de la aderarea la UE', a afirmat Stanișev, într-un mesaj prin care îi îndeamnă pe socialiști să rămînă uniți și să lupte pentru o mai mare integrare.

'Cetățenii și guvernele acestor țări au făcut numeroase compromisuri și multe eforturi, astfel încît să poată adera la o Uniune a valorilor. Mesajul unei Europe cu două viteze va reduce drastic motivația societăților acestor țări. Cetățenii lor vor fi extrem de dezamăgiți. Cu acest scenariu, există riscul unor diviziuni grave și a unei Europe împărțite în două clase', a mai spus președintele PES.

El a făcut aceste declarații în cea de-a doua zi a convenției Grupului Alianței Progresiste, o organizație nou înființată, în cadrul căreia reprezentanți din întreaga lume au discutat despre viitorul Europei și provocările globale.

Premierii socialiști portughez Antonio Costa și suedez Stefan Lofven au declarat, la rîndul lor, că ei nu văd scenariul unei Europe cu două viteze ca pe 'o nouă Cortină de Fier', însă țările europene ar trebui să rămînă unite și puternice împreună.

Sursa: AGERPRES