PRESEDINTELE PARLAMENTULUI MOLDOVEI SI PRIM-MINISTRUL ARMENIEI AU DISCUTAT OPORTUNITATILE DE EXTINDERE A COOPERARII MOLDO-ARMENE

În marja vizitei oficiale în Armenia, Președintele Parlamentului Republicii Moldova Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu prim-ministrul acestei țări, Nikol Pașinian. În cadrul discuțiilor au fost discutate pe larg posibilitățile de extindere a cooperării moldo-armene, în special, în domeniul comercial-economic.

Niko Pașinian a salutat prezența delegației moldovenești la Erevan și a menționat că asemenea întrevederi contribuie la extinderea relațiilor de colaborare și prietenie între țări. În context, prim-ministrul Armeniei și-a exprimat încrederea că vizita sa în Republica Moldova, planificată pentru anul curent, va contribui la dezvoltarea dinamica a raporturilor moldo-armene. În acest sens, conducătorii Comisiei mixte guvernamentale moldo-armene de dezvoltare economică urmărească să stabilească prioritățile agendei bilaterale în sfera respectivă.

 Premierul a menționat că distanța mare care desparte țările noastre din punct de vedere teritorial nu trebuie să fie un impediment pentru parteneriatul nostru și că este nevoie de a identifica soluții creative pentru a o depăși.

De asemenea, premierul armean a subliniat că diaspora armenească în Republica Moldova, mare și activă, este un factor îmbucurător și o premisă suplimentară pentru extinderea colaborării noastre.

La rîndul său, Zinaida Greceanîi a subliniat interesul Moldovei pentru aprofundarea relațiilor dintre oamenii de afaceri ai celor două țări și a menționat că autoritățile țării noastre depun eforturi pentru a consolida și îmbunătăți mediul de afaceri și cel investițional. Speakerul a menționat existența unui cadru fiscal favorabil, posibilităților de export în spațiul UE și eforturile de îmbunătățire a sistemului justiției.

A fost subliniat interesul Republicii Moldova față de crearea de platforme comune pentru producere și export în domeniul agroindustrial.

De asemenea, părțile au pledat pentru promovarea reciprocă a turismului.

Zinaida Greceanîi a mulțumit pentru deschiderea mare a autorităților armene față de țara noastră și disponibilitatea de a împărtăși experiențele sale.

La întrevedere au fost prezenți ambasadorul Moldovei în Armenia, cu reședința la Kiev, Ruslan Bolbocean, și ambasadorul Armeniei în Moldova Jivan Movsisian.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, efectuează o vizită oficială în Republica Armenia, la invitația Președintelui Adunării Naționale a acestei țări, Ararat Mirzoian.

Din delegația Parlamentului Republicii Moldova mai fac parte Gaik Vartanean, președintele Grupului de prietenie cu Republica Armenia, membru al Comisiei politică externă și integrare europeană; Elena Bacalu, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, și Vladimir Mizdrenco, membru al acestei comisii; Chiril Moțpan, membru al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică; Adrian Albu, Secretarul General al Parlamentului.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM