PRESEDINTELE MOLDOVEI, IGOR DODON, A AVUT O INTREVEDERE CU PRESEDINTELE TURKMENISTANULUI, GURBANGULI BERDIMUHAMEDOV

Partea moldovenească, la întrevedere, a fost reprezentată de preşedintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi şi bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Șeful statului i-a mulţumit colegului turkmen pentru invitaţia la ceremonia deschiderii ediţiei a V-a a Jocurilor Asiatice de Interior și Arte Marțiale, apreciind acest gest din partea conducerii Turkmenistanului drept un semn de înaltă atenţie pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Igor Dodon a remarcat caracterul simbolic al desfăşurării întrevederii în preajma aniversării a 25-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Moldova şi Turkmenistan, menționînd că în această perioadă de timp, ne-a reuşit să consolidăm relaţiile bilaterale, creînd un fundament trainic pentru o cooperare multilaterală între cele două ţări şi popoare.

Președintele Moldovei i-a mulţumit liderului Turkmenistanului pentru realizarea operativă şi calitativă de către partea turkmenă a construcției grădiniţei de copii din s. Cişmichioi și a apreciat finalizarea acestui proiect social important, dar și altor proiecte, drept un aport semnificativ la dezvoltarea raporturilor interstatale şi umanitare.

Menționînd că între Republica Moldova şi Turkmenistan există un potențial de colaborare care nu este valorificat pe deplin, Igor Dodon a exprimat interesul pentru extinderea volumelor şi nomenclatorului de produse importate şi exportate, cît şi pentru stabilirea unor rețele de livrare a produselor pe termen lung.

În context părțile s-au pronunțat pentru extinderea și aprofundarea colaborării în mai multe domenii- economic, social, umanitar etc.

Totodată Igor Dodon a apreciat înalt strategia de politică externă a Turkmenistanului, bazată pe principiile de neutralitate permanentă, recunoscută la 12 decembrie 1995, de către Adunarea Generală a ONU. În opinia șefului statului, experienţa Turkmenistanului în promovarea şi consolidarea principiului de neutralitate permanentă prezintă un interes special pentru Moldova în condiţiile actuale.

Igor Dodon a remarcat că în anul viitor, sub egida președintelui Moldovei, va lansa un proiect național de edificare a 100 complexe sportive în comunitățile rurale, care să includă arene de fotbal, de baschet, volei și terenuri sportive și a solictat sprijinul președintelui turkmen în realizarea acestui proiect.

În semn de profundă gratitudine pentru contribuția substanțială la dezvoltarea și consolidarea relațiilor de prietenie și colaborare între Turkmenistan și Republica Moldova în diverse domenii, Igor Dodon a oferit președintelui Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, distincția ”Ordinul Republicii”.

Cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova i-a fost conferită președintelui Turkmenistanului în luna decembrie, 2016.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova

Virginia Filip 02.10.2017 - 11:37

Ceva decizii importante mai ia si Dodon, ca vad ca in ultima perioada s-a ocupat numai cu vizite de slugarnicie in Rusia si cu alte vizite comuniste. Pentru asta a fost votat?