PRESEDINTELE MOLDOVEI A AVUT O INTREVEDERE CU PRIM-MINISTRUL ISRAELULUI

În continuarea vizitei oficiale în Statul Israel, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu prim-ministru al acestei țări, Benjamin Netanyahu. În cadrul discuțiilor, interlocutrii au abordat starea actuală a relațiilor interstatale, precum și relațiile amicale stabilite între popoarele noastre.

În cadrul dialogului, Igor Dodon a menționat faptul că pe parcursul a 26 de ani de relații diplomatice Moldova a semnat cu Israel 25 de acorduri bilaterale în diferite domenii, iar 10 documente sînt în proces de negociere.

De asemenea, șeful statului i-a mulțumit Guvernului israelian pentru asistența financiară și socio-umanitară acordată Republicii Moldova în mai multe domenii. Totodată, Președintele Moldovei a pledat pentru intensificarea schimburilor comerciale între ţările noastre și valorificarea oportunităţilor de aprofundare a cooperării bilaterale.

În acest context, Igor Dodon a constatat insuficiența schimbului comercial, care nu reflectă potențialul parteneriatului nostru. ”Astfel, în anul 2017 volumul exporturilor din Moldova în Israel a constituit doar 3,8 milioane de dolari, de două ori mai puțin decît în 2016. Importurile din Israel au scăzut de la 11 milioane în 2016 la 9 milioane de dolari în 2017”, a specificat șeful statului.

Președintele țării a reiterat necesitatea eliminării barierelor ce împiedică creșterea schimbului comercial. Igor Dodon a mai subliniat interesul Republicii Moldova în atragerea investițiilor directe din Israel și organizarea forumurilor economice moldo-israeliene cu implicarea reprezentanţilor cercului de afaceri din cele două ţări.

Șeful statului și-a exprimat convingerea că bunele raporturi de prietenie și colaborare dintre Republica Moldova și Statul Israel la nivel de conducere și popoare vor cunoaște şi în continuare o ascensiune în diverse domenii de interes comun.

De asemenea, Igor Dodon i-a adus la cunoștința domnului Netanyahu poziția Președintelui RM privind promovarea unei politici externe echilibrate în baza principiului constituțional de neutralitate permanentă. Șeful statului a reiterat faptul că partenerii externi ai Moldovei salută această abordare, în acest context solicitînd și sprijinul din partea Guvernului Israelului.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova