PRESEDINTELE: MOLDOVA NU ARE VIITOR FARA TRANSNISTRIA. TRANSNISTRIA NU ARE VIITOR FARA MOLDOVA

Președintele Igor Dodon a numit unul dintre principalele obiective în funcția de Președinte al Republicii Moldova – unificarea țării. „Moldova nu are viitor fără Transnistria. Și Transnistria nu are viitor fără Moldova“, a declarat el în timpul unui interviu acordat postului de televiziune NTV Moldova, pe data de 24 mai.

„Cînd cineva de pe malul stîng spune: “Noi niciodată nu am fost împreună cu Moldova”, – eu răspund: “Ați fost o dată, împreună cu Ucraina, deci, vreți în Ucraina? Trebuie să alegeți, dragii noștri Transnistreni. Independența nu va exista niciodată. Și statutul Federației Ruse nu va fi. Dar unirea în cadrul statului federal va fi – haideți împreună să găsim o formulă“, – a declarat Igor Dodon.

Președintele consideră că această unificare nu le convine tuturor. El a menționat că îl respectă pe șeful regiunii, însă Vadim Krasnoselski este captivul sistemului.

”În ce constă această sistemă? Le-am spus-o şi colegilor din Rusia. Transnistria nu a plătit niciodată pentru gaze. Datoria este de 7 miliarde de dolari. Ei au subvenții pentru gaze. De ce atunci mărfurile transnistrene, economia transnistreană este necompetitivă? Pe lîngă aceste 7 miliarde, în buget au fost băgate încă cîteva miliarde pe durata acestor ani. Noi am numărat, peste 15 miliarde de dolari au fost investiţi în economia Transnistriei pe durata ultimelor două decenii. Îmi pun o întrebare simplă. Cu 15 miliarde de dolari subvenţii directe, într-o regiune unde locuiesc 300-400 de mii de locuitori trebuia de făcut un al doila Dubai. Unde-s banii?”.

Igor Dodon consideră că sînt forțe care primind astfel de venituri, nu își doresc o apropiere. ”Și nu țin cont de interesele locuitorilor Transnistriei”. În același timp, majoritatea locuitorilor din regiune doresc să se „legitimeze.“ Potrivit președintelui, situația este aproape de a fi soluționată.

„Dar nu exclud că într-o astfel de situație, cineva va improviza ceva, pot merge la provocări. Sper că Vadim Krasnoselski nu va ceda intereselor celor care primesc bani pentru gaze”, a mai adăugat șeful statului.

Reamintim că, Igor Dodon rămîne liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a cărui prioritate este soluționarea problemei transnistrene. Despre acest lucru a fost menționat și la al XIV-lea Congres Extraordinar al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, care a avut loc pe data de 18 decembrie 2016.

În special, rezoluția congresului menționează: ”PSRM susține cursul Președintelui Republicii Moldova privind crearea unui stat federal democratic unic pe ambele maluri ale Nistrului. PSRM – singurul partid care are un plan bine definit pentru reunificarea țării și construirea unui stat comun pe ambele maluri ale Nistrului. Partidul se va concentra pe cooperarea cu politicienii și societatea civilă în Transnistria în cadrul proiectului „Două maluri – spațiu unic“, care va lua start la începutul anului 2017“.

Sursa: socialistii.md

Virginia Filip 30.05.2017 - 17:54

Situatia nu-i atat de simpla pe cat o crede Dodon. Ideal ar fi ca Transnistria sa se alipeasca de Moldova, dar ar trebui organizat un referendum sa aflam care este parerea tuturor moldovenilor, pe de o parte si a transistrenilor, pe de alta parte.