PRESEDINTELE, LA POSTUL DE TELEVIZIUNE NTV MOLDOVA

Scenariul optimist al lui Igor Dodon: Coaliția PSRM - PDM ar putea avea 58 de deputați

Majoritatea parlamentară formată din PSRM și PDM ar putea să ajungă la 58 de deputați. Un astfel de scenariu l-a prezentat președintele țării, Igor Dodon, la postul de televiziune NTV Moldova.

Șeful statului a spus că nu exclude că unii deputați din grupul parlamentar Pro Moldova, condus de Andrian Candu, vor renunța la mandat. Astfel, în Parlamentar vor veni alți membri PDM.

"În unele cazuri ar putea fi organizate alegeri parlamentare în circumscripții, iar mandatul să fie cîștigat de socialiști, de exemplu. Atunci PSRM ar putea chiar să aibă 40 de deputați, iar majoritatea parlamentară să ajungă la 58 de deputați", a presupus președintele.

 

Igor Dodon a spus în ce condiții va promulga Legea ONG-urilor

Președintele țării, Igor Dodon, spune că va promulga Legea cu privire la Organizații Neguvernamentale dacă vor fi acceptate modificările propuse de PSRM. Declarația a fost făcută la postul de televiziune NTV Moldova.

Președintele consideră că proiectul în actuala redacție este în detrimentul Republicii Moldova. Igor Dodon a menționat că legea a fost votată în prima lectură încă pe timpul Guvernului Filip.

 “Acum toți, opoziția, partenerii externi, insistă pe aprobarea acesteia în lectură finală. Legea, în redacția propusă, permite ONG-urilor să presteze servicii partidelor politice și să acceseze finanțare din exterior”, menționează șeful statului.

Igor Dodon crede că în așa mod ONG-urile pot ajuta partidele politice în activitatea lor politică, fără ca cele din urmă să raporteze veniturile, ceea ce ar însemna o implicare din exterior în viața politică a Republicii Moldova.

 

Igor Dodon va discuta cu Vladimir Putin despre renegocierea creditului rusesc

Președintele țării, Igor Dodon, susține că Moldova va putea evita o criză bugetară dacă Guvernul va rămîne în funcție. Șeful statului a declarat, în cadrul unei emisiuni la NTV Moldova, că menținerea stabilității bugetare va fi posibilă și datorită creditului pe care Guvernul de la Chișinău îl va renegocia cu Federația Rusă.

Igor Dodon a menționat că urmează să discute acest subiect în cadrul unei întrevederi de lucru cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la 24 iunie, la Moscova, unde a fost invitat să participe la Parada dedicată celor 75 de ani de la Victoria asupra fascismului. Șeful statului a reiterat că partea moldovenească mizează foarte mult pe renegocierea creditului rusesc, anulat de Curtea Constituțională la solicitarea PAS, PPDA și grupului Candu.

”Sper că vom semna creditul cu Rusia și sper că Parlamentul va vota în unanimitate pentru acest acord. Avem nevoie de acești bani pentru proiectele de infrastructură”, a spus președintele.

Potrivit informațiilor prezentate de șeful statului, în primele trei luni ale acestui an, veniturile la bugetul de stat au crescut cu 18% în comparație cu aceiași perioadă a anului trecut, în aprilie încasările au scăzut cu 50%, iar în mai – cu 20%.

Sursa: a-tv.md