PRESEDINTELE, LA EDITIA SPECIALA A POSTULUI PUBLIC MOLDOVA 1

“Voi propune asigurarea alegătorilor cu măști de protecție gratuite, la alegerile din 1 noiembrie”

Președintele Igor Dodon va propune Guvernului adoptarea unor măsuri suplimentare de siguranță în condițiile pandemiei de COVID-19, la alegerile prezidențiale din acest an.

În opinia șefului statului, o soluție concretă în acest sens ar fi asigurarea alegătorilor cu măști de protecție gratuite.

“Vom discuta cu Guvernul să adoptăm măsuri suplimentare de siguranță la alegerile prezidențiale din acest an. O soluție ar fi asigurarea alegătorilor cu măști de protecție gratuite, mai ales ca ne putem aștepta ca rata de participare să fie puțin mai mică din cauza pandemiei. Vom propune acest lucru Guvernului”, a declarat președintele Igor Dodon, în cadrul unei Ediții Speciale la postul public de televiziune Moldova 1.

 

“Am o comunicare foarte bună cu toți ambasadorii acreditați la Chișinău, inclusiv cu ambasadorul SUA”

Președintele Igor Dodon a declarat, în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune, că are o comunicare foarte bună cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

”În calitate de președinte am o comunicare foarte bună cu toți ambasadorii acreditați la Chișinău, inclusiv cu ambasadorul SUA. Statele Unite sînt un partener important pentru Republica Moldova, un partener strategic care ne-a ajutat foarte mult la diferite etape”, a declarat președintele.

Șeful statului a remarcat că discută cu diplomatul american o dată în două-trei săptămîni chestiuni legate de relațiile bilaterale dintre cele două state.

 

Igor Dodon despre anularea taxei de drum

Propunerea de a anula taxa de drum, care va fi aplicată începînd cu 01 ianuarie 2021, aparține președintelui Igor Dodon. Șeful statului a declarat, în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune, că ideea a fost înaintată încă acum doi ani și a apărut în urma discuțiilor cu cetățenii.

”A apărut ideea să scoatem taxa rutieră, să vedem care ar fi calculul per litru de benzină și motorină și să includem acest impozit care e necesar pentru întreținerea drumurilor în accizul la benzină și motorină”, a spus Dodon.

Șeful statului a declarat că nu va urma o creștere excesivă a prețului la combustibil, ținînd cont de situația de pe piața internațională. De asemenea, pentru anumite categorii de populație statul ar putea veni cu unele subvenții.

”În rest, dacă circuli mai mult, atunci plătești mai mult, dacă circuli mai puțin – plătești mai puțin. Cred că este o inițiativă bună. Am văzut că este salutată de către automobiliști”, a declarat președintele.

Propunerea de a anula taxa de drum se include în proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, elaborată de Guvern și supusă consultărilor cu mediul de afaceri.

 

În următoarele săptămîni, R. Moldova ar putea semna acordul de creditare cu Rusia pentru a obține 200 mln euro

Creditul rusesc, ajutorul pentru fermieri, acordul social cu Federația Rusă și vaccinul împotriva COVID-19. Aceste patru subiecte importante vor fi discutate, săptămîna viitoare, de către autoritățile de la Chișinău și cele de la Moscova în cadrul unei ședințe a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse. Anunțul a fost făcut de președintele țării Igor Dodon la Moldova 1.

Șeful statului a precizat că astăzi a fost runda de negocieri dintre ministerele Finanțelor din Moldova și Rusia cu privire la acordul de creditare în valoare de 200 de milioane de euro.

 “Cred că în următoarele săptămîni trebuie să semnăm acest acord și să îl transmitem Parlamentului pentru ratificare”, a spus președintele.

Cît despre suportul pentru agricultori sub formă de motorină, Igor Dodon a precizat că acum se discută cu partea rusă în ce mod să fie acordat acest ajutor.

“Suportul poate fi sub formă de motorină sau bani. Avem un cont separat pentru agricultori care au avut de suferit de pe urma secetei și pentru noi ar fi mai bine să fie sub formă de bani pentru că mai ușor va fi de transmis agricultorilor”, a spus președintele.

Totodată, șeful statului a amintit că Republica Moldvoa și Federația Rusă urmează să semneze acordul privind asistența socială, care prevede ca moldovenii, care muncesc oficial în Rusia, să poată primi o pensie decentă la revenire acasă.

“Al patrulea subiect important ține de vaccin. În Rusia a trecut toate etapele, urmează să fie recunoscut de OMS. Ne-am dorit ca un vaccin fie el rusesc, chinez sau american să vină și la noi ca să stopăm această pandemie”, a conchis Igor Dodon, președintele Republicii Moldova.

 

“Vom subvenționa agricultorii care vor investi în sistemele de irigare”

Statul va elabora, în cel mai apropiat timp, o strategie națională de reabilitare a sistemului de irigare în agricultură. Asigurarea a venit din partea președintelui Igor Dodon, în cadrul unei Ediții Speciale la postul public de televiziune Moldova 1.

“Fără reabilitarea sistemului de irigare, agricultura Republicii Moldova nu are viitor. Statul va elabora în cel mai apropiat timp o strategie națională de reabilitare a sistemului de irigare”, a precizat Igor Dodon.

Șeful statului a mai spus că statul va subvenționa producătorii agricoli care vor investi în sisteme de irigare.

“În acest an, producătorii care au avut irigare, au avut o producție peste medie. Vom căuta soluții pentru subvenționarea agricultorilor care vor investi în sistemele de irigare”, a mai spus șeful statului.

 

“Medicii moldoveni tratează cu satisfacție decizia autorităților de dublare a salariilor pentru cadrele din sistemul medical”

Medicii moldoveni tratează cu satisfacție decizia autorităților de dublare a salariilor pentru cadrele din sistemul medical. Președintele Igor Dodon a declarat, în cadrul unei Ediții Speciale la postul public Moldova 1 că s-a convins de acest lucru în cadrul multiplelor întrevederi cu medicii din toate centrele raionale, pe care le-a avut în ultimele luni.

„Medicii sînt mulțumiți de majorările salariale. Amintesc că, începînd cu 1 septembrie, a intrat în vigoare prima etapă de majorare cu 30 la sută a salariilor pentru cadrele medicale. De la 1 ianuarie 2021, se vor majora cu încă 20 la sută, iar acest lucru este salutat”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului s-a referit și la propunerile sale de modernizare a sistemului medical, proces care va continua.

”Medicii speră foarte mult că vom veni cu investiții majore în medicină, iar noi vom găsi bani ca toate proiectele de dotare a spitalelor să fie implementate”, a precizat Igor Dodon.

Sursa: a-tv.md