PRESEDINTELE IGOR DODON, VIZITA LA BALTI

Președintele țării a vizitat Institutul de Cercetări Științifice SA „RIF ACVAAPARAT”

Președintele Republicii Moldova a efectuat o vizită la Institutul de Cercetări Științifice SA „RIF ACVAAPARAT” din municipiul Bălți. Institutul are mai multe genuri de activitate, printre care producerea aparatelor radio-sonore pentru toate tipurile de bărci și submarine; activități de proiectare, urbanism, inginerie şi alte servicii tehnice legate de construcțiile civile.

Pe parcursul a peste 60 de ani de activitate, institutul a realizat peste 150 de lucrări experimentale de proiectare (cercetare și dezvoltare), multe dintre care sînt utilizate de flotele altor țări. Produsele de o înaltă calitate sînt furnizate în Federația Rusă, China, Franța și alte țări.

Șeful statului a discutat cu angajații institutului – specialiști cu înaltă calificare. Igor Dodon le-a mulțumit pentru munca pe care o depun și pentru faptul că sînt devotați profesiei. Președintele a dat asigurări că pot miza pe sprijinul său în depășirea problemelor cu care se confruntă. Reieșind din faptul că este o întreprindere unică cu un potențial enorm, Igor Dodon a menționat că va depune eforturi în identificarea unor investitori pentru dezvoltarea acesteia.

 

Șeful statului a avut o întrevedere cu Episcopul de Bălți și Fălești

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Episcopul de Bălți și Fălești, Markel, în cadrul căreia au discutat despre activitatea eparhiei în condițiile pandemiei și au examinat diverse chestiuni ce țin de susținerea Bisericii Ortodoxe în țara noastră.

Șeful statului a menționat că va continua să apere și să promoveze tradițiile și credința ortodoxă, care sînt temelia statalității Moldovei. „Doar cu credință în suflet, vom depăși toate obstacolele!”, a subliniat Igor Dodon.

 

Igor Dodon a verificat lucrările de reparație sau reabilitare a unor sectoare de drum

În cadrul vizitei în zona de nord a țării, șeful statului a verificat lucrările de reparație sau reabilitare a unor sectoare de drum.

Este vorba de strada Decebal din Bălți, care se repară din surse alocate din bugetul de stat - din cele 25 mil. de lei care au fost alocate municipiului Bălți suplimentar, la solicitarea Președintelui țării, în primăvara anului curent.

De asemenea, Igor Dodon a verificat drumul de acces L243 R16, finalizat recent, spre satul Mărăndeni, raionul Fălești, cu o lungime de 2,9 km. Pentru acest proiect au fost alocate 3,6 milioane de lei din contul Fondului rutier al Consiliului raional Fălești.

Al treilea tronson este drumul de acces peste Calea ferată (pod) în satul Catranîc Gara, raionul Fălești. Drumul respectiv face parte din traseul național R16 Bălți – Fălești – Sculeni, cu lungimea de 59 km. Lucrările au demarat în anul 2016. Pentru acest proiect Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a alocat 50 milioane euro.

Igor Dodon a reiterat că reabilitarea drumurilor din țară este unul din obiectivele de bază a actualei guvernări. „În acest scop guvernul a alocat în anul curent aproximativ 6 miliarde de lei”, a specificat șeful statului.

Totodată, menționăm că în cadrul programului național „Drumuri bune pentru toți”, au fost executați circa 340 km de drum, în valoare de 462 mln. lei, ceea cea ce constituie cca 50% din volumul total al investițiilor.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova