PRESEDINTELE IGOR DODON: „SOARTA COMUNITATII ROMANILOR SI MOLDOVENILOR DIN UCRAINA ESTE PUSA IN PERICOL”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, își exprimă îngrijorarea pentru „soarta comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei”, informează Curentul.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a declarat că, una dintre rigorile de bază ale democrației este protecția drepturilor minorităților etnice, toleranța față de cultura și tradițiile conaționalilor, respectul față de dorința lor de instruire a copiilor în limba maternă.

„Majoritatea absolută a țărilor care sînt poli-etnice și multiculturale se străduiesc să asigure respectarea acestor drepturi. În acest context, îmi exprim îngrijorarea pentru situația comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei, o comunitate care în prezent riscă să fie supusă unui proces de deznaționalizare printr-o lege nedreaptă impusă la Kiev”, a precizat Dodon.

Șeful statului a menționat că noua Lege a Educației, adoptată de Rada de la Kiev, va duce la desființarea sistemului de învățămînt în limba maternă pentru minoritățile etnoculturale din Ucraina.

„Există deja numeroase reacții din partea românilor și moldovenilor localizați în Ucraina, precum și din partea altor grupuri etnice, care solicită ajutorul statelor vecine și al organizațiilor internaționale și cer luarea unei atitudini cît mai grabnice în acest sens. Le înțeleg temerile, sînt alături de ei și, ca președinte al Republicii Moldova, vin cu un apel către autoritățile de la Kiev să-și reconsidere noile politici în adresa minorităților etnoculturale și le amintesc că în Moldova sînt respectate drepturile comunității ucrainene și există mai multe școli cu predare în limba ucraineană. Solicit o abordare la fel de constructivă din partea statului vecin. Sper foarte mult că actuala conducere politică de la Kiev conștientizează efectele negative ale respectivei legi și va lua măsurile cuvenite pentru a se renunța la ea. Mizez pe o decizie înțeleaptă a colegilor ucraineni, în numele bunelor relații interetnice din Ucraina, dar și în numele bunelor relații cu statele care au diaspore importante pe teritoriul ucrainean”, a conchis Dodon.

Andriana CHEPTINE (curentul.md)