PRESEDINTELE IGOR DODON SE BUCURA DE CEA MAI MARE INCREDERE A CETATENILOR

Mai mult de jumătate din populația republicii are încredere în președintele ţării, Igor Dodon. Acestea sînt rezultatele sondajului "Anul 2018 în opinia populației Republicii Moldova", realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, în perioada 4-19 ianuarie 2019.

Președinția condusă de Igor Dodon se află pe locul doi în ratingul încrederii cetățenilor republicii. Pe primul loc se află Biserica, în timp ce în Președinție au încredere 52,9% dintre locuitorii țării.

Potrivit cercetării, ratingul personal al președintelui este, de asemenea, constant ridicat - 50% dintre cetățeni au încredere în el în republică, fapt care s-a reflectat și în ratingul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Ratingul partidului fiind doar puțin mai mic decît nivelul de încredere acordat lui Igor Dodon.

***

Dacă duminica viitoare vor fi organizate alegeri parlamentare, patru partide politice ar intra în Parlament.

Cel puțin asta arată ultimul sondaj prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

Pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 49,2 la sută, urmat de PD cu 19,3%, și Blocul „ACUM” cu – 19,1%.

Următoarele în clasament se situează Partidul Șor (4,4%), PCRM (3,5%) și Partidul Nostru (2,8%).

***

Moldovenii își doresc micșorarea numărului de deputați și posibilitatea ca aceștia să fie demiși din funcție pînă la expirarea mandatului.

Pentru asemenea modificări legislative s-au expus mai bine de 65% dintre respondenții unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Democrafilor din R. Moldova. Circa 23 la sută s-au arătat împotriva reducerii numărului de deputați și a posibilității de a le retrage mandatele la prima abatere.

Studiul a fost elaborat în perioada 4-19 ianuarie 2019 pe un eșantion de 1179 de respondenți. Autorii spun că marja de eroare este de +/-3% și au fost chestionați cetățeni din 81 de localități.

Sursa: noi.md