PRESEDINTELE IGOR DODON S-A INTILNIT CU REPREZENTANTUL SPECIAL AL PRESEDINTIEI ALBANEZE A OSCE

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu domnul Thomas Mayr-Harting, Reprezentantul Special al Președinției albaneze a OSCE, cunoscut demnitar de stat și diplomat austriac, ex-președinte al Serviciului European pentru Relații Externe.

Șeful statului a exprimat recunoștință pentru atenția pe care Albania o acordă Republicii Moldova în cadrul Președinției exercitate în OSCE.

 “Cu o plăcere deosebită, am menționat decizia conducerii Albaniei de a numi un Reprezentant Special pentru Republica Moldova la un nivel politic atît de înalt. Am reiterat disponibilitatea de a stabili relații strînse cu Președinția albaneză a OSCE”, a conchis Dodon.

Demnitarii au făcut un schimb de opinii cu privire la mai multe chestiuni ce țin de starea actuală a reglementării transnistrene. În context, președintele Igor Dodon și-a exprimat satisfacția în legătură cu progresul obținut în perioada 2017-2019 în realizarea înțelegerilor din pachetul „Berlin-Plus”.

“Partea moldovenească susține necesitatea realizării măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului și vom depune toate eforturile necesare pentru îndeplinirea abordărilor stipulate în Declarația comună a Consiliului de Miniștri al OSCE din anii 2016-2019”, a spus șeful statului.

Totodată, Igor Dodon și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu respectarea drepturilor și libertăților omului în Transnistria și eventualele riscuri care pot apărea pe parcursul anului 2020, ținînd cont de desfășurarea alegerilor prezidențiale în Republica Moldova.

“Campania electorală ar putea pune în dificultate posibilitatea organizării unor consultări cu reprezentanții Transnistriei”, a menționat președintele.

Pe final, șeful statului a exprimat interesul de a dinamiza dialogul la diferite niveluri cu privire la măsurile de consolidare a încrederii în domeniul securității și cooperării reciproc avantajoase în această regiune a Europei.

Ținem să menționăm că Thomas Mayr-Harting cunoaște foarte bine tematica reglementării transnistrene, dat fiind faptul că în perioada 2017-2018 a fost reprezentant al Uniunii Europene în formatul de negocieri „5+2”.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova