PRESEDINTELE IGOR DODON L-A DESEMNAT PE ION CHICU CANDIDAT LA FUNCTIA DE PRIM-MINISTRU

După ce socialiștii au anunțat că renunță la coaliția cu Blocul ACUM și vor susține formarea unui Guvern minoritar tehnocrat, președintele Dodon anunță cine este candidatul la funcția de premier.

„Am sperat că va începe un dialog între fracțiuni, am sperat că va exista o coaliție. Dar ați văzut poziția și abordarea celor de la ACUM, ei vor alegeri parlamentare anticipate. Nici Partidul Democrat nu vede formarea unei coaliții, iar cei din fracțiunea Partidului Politic Șor, la fel își doresc alegeri anticipate”, a declarat Igor Dodon.

Despre Ion Chicu, candidat desemnat la funcția de prim-ministru, Igor Dodon spune că este „o persoană profesionistă, tehnocrată. Care nu face și nu a făcut parte din partide politice. O persoană care va face față lucrurilor. În prag de iarnă, nu ne putem permite să continuăm această criză politică”.

Potrivit articolului 8 din Legea cu privire la Guvern, după consultarea fracțiunilor parlamentare, președintele țării desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru. Candidatul desemnat va propune, în termen de 15 zile, întreaga listă a Guvernului și programul de activitate și va cere vot de încredere Parlamentului.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, șeful statului numește Guvernul prin decret, în termen de cel mult 14 zile calendaristice de la data emiterii de către Parlament a Hotărîrii privind adoptarea programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere.

Sursa: sputnik.md