Presedintele Igor Dodon despre „examinarea masurilor intreprinse in cadrul urmaririi penale privind tentativa de uzurpare a puterii de stat”

Şedinţa CSS

Astăzi, Preşedintele Igor Dodon a prezidat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSC). După finalizarea ședinței, şeful Statului a susținut un briefing în cadrul căruia a informat publicul despre cele mai importante chestiuni examinate și deciziile luate de către membrii CSS.

Au fost luate în discuţie patru subiecte majore, primul ținînd de raportarea Procuraturii Generale și a Băncii Naționale a Moldovei cu privire la acțiunile organelor abilitate în vederea implementării Deciziei Consiliului Suprem de Securitate privind devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova.

Membrii CSS au fost informați despre cauzele penale suplimentare, inclusiv în privința anumitor cazuri trecute cu vederea în timpul guvernării anterioare. Totodată, şeful Statului a subliniat că sunt revizuite nu doar acțiunile ilegale comise în 2013-2014, ci și cele din anii 2010-2012, cînd a avut loc pregătirea pentru devalizarea sistemului bancar. În aceeași ordine de idei, Banca Națională a informat despre discuțiile pe care le poartă cu organizația internațională ”Kroll”.

Al doilea subiect major s-a referit la examinarea măsurilor întreprinse în cadrul urmăririi penale privind tentativa de uzurpare a puterii de stat în perioada 7-14 Iunie 2019. Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate și Comisia parlamentară de anchetă au informat despre evoluția acestui proces cu caracter secret, iar primele rezultate sunt așteptate pînă la finele lunii Septembrie.

Următoarele două subiecte abordate au regim secret și se referă la examinarea măsurilor întreprinse de către autoritățile statului în 2015-2019 în eforturile de eliberare a piloților ostatici în Afganistan și examinarea procesului ce ţine de patrimoniul neutilizat din dotarea Armatei Naționale în 2015-2016.

La ședința Consiliului Suprem de Securitate au fost discutate și alte chestiuni importante, precum examinarea contractului de construcție a ”Chișinău Arena” cu scopul evitării pierderilor pentru bugetul de stat și asigurarea securității alimentare în instituțiile de învățămînt din Republica Moldova, avînd în vedere cazurile depistate cu mîncarea alterată în grădinițele de copii. (Sursa: comunicatul Preşedintelui de pe reţelele de socializare)